Дурний приклад. Венесуела проведе референдум про анексію частини сусідньої країни


12:5102.12.2023

Лідер Венесуели Ніколас Мадуро наказав провести у країні референдум щодо анексії більшої частини сусідньої Гаяни. Він відбудеться в неділю, 3 грудня.

Про це пише Financial Times і Бабель.

Ідеться про регіон Ессекібо на заході Гаяни площею 160 тисяч квадратних кілометрів, що займає понад половину території країни. Там живуть 200 тисяч людей.

Підвищений інтерес до території Гаяни з боку Мадуро частково пояснюється багатством ресурсів, зокрема морськими покладами нафти, завдяки яким з 2019 року економіка Гаяни продемонструвала швидке зростання. Ще одна причина — вибори у Венесуелі, які мають відбутися у 2024 році.

На референдум у Венесуелі винесуть пʼять питань, серед яких — надання громадянства жителям регіону Ессекібо в Гаяні та включення нової адміністративної одиниці до складу Венесуели. Крім того, громадян запитають, чи визнають вони юрисдикцію Міжнародного суду ООН щодо прикордонної суперечки між Венесуелою і Гаяною.

Гаяна побоюється, що референдум може стати приводом для вторгнення, і звернулася до Міжнародного суду з проханням зупинити голосування. Міжнародний суд зобовʼязав Венесуелу утримуватися від «вжиття будь-яких дій», однак повністю не заборонив проведення референдуму.

«Це хрестоматійний приклад анексії», — вважає американський адвокат Пол Райхлер, який представляє інтереси Гаяни в Міжнародному суді.

Сусідні країни теж стурбовані тим, що за референдумом може послідувати спроба захопити частину території Гаяни, навіяна поведінкою союзника Венесуели росії.

Влада Бразилії вже збільшила присутність сил оборони у штаті Рорайма, що межує з Венесуелою і Гаяною.

Водночас аналітики сумніваються, що Мадуро справді планує почати вторгнення в Гаяну. Вони розглядають референдум як спробу мобілізувати прихильників Мадуро напередодні президентських виборів наступного року.

Військова делегація США відвідала столицю Гаяни Джорджтаун. Як зазначено в заяві посольства США в Гайані, під час візиту представники країн обговорили «військову готовність обох країн і здатність реагувати на загрози безпеці».

У Гаяні загалом живуть 800 тисяч людей, рідною мовою яких є переважно англійська. Нинішній кордон між Гаяною і Венесуелою існує з 1899 року, але протягом багатьох років його не визнавали багато венесуельських правителів.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube