Вік Байдена – це проблема. Чи є у демократів план Б


11:5402.12.2023

Демократична партія не має плану Б на випадок, якщо президент Джо Байден з якихось причин вирішить припинити свою передвиборчу кампанію 2024 року, а раптова необхідність замінити його як свого прапороносця спричинить брудну внутрішньопартійну боротьбу.

Про це пише Reuters.

Незважаючи на слабкі результати опитувань і питання, в тому числі з боку деяких демократів, щодо його віку, Байден дотримується свого плану балотуватися на другий термін після того, як у квітні оголосив, що знову балотуватиметься, очистивши поле від серйозних претендентів на первинних виборах від демократів.

Навіть якби зараз з’явилося більше кандидатів від Демократичної партії, шлях вперед був би неясним, оскільки крайні терміни для включення в первинні бюлетені в таких критично важливих штатах, як Невада, Південна Кароліна і Джорджія, вже минули.

Прихильники Байдена, посилаючись на його діяльність на посаді президента, стверджують, що партії не потрібен запасний план, щоб перемогти ймовірного кандидата від республіканців Дональда Трампа, якого Байден переміг на виборах 2020 року.

Серед можливих сценаріїв, якщо президент, якому 81 рік, все ж таки відмовиться від участі у виборах, демократи можуть обрати іншого номінанта в серпні наступного року на своєму з’їзді або навіть пізніше, відповідно до партійних правил.

Reuters поспілкувалося з багатьма чинними та колишніми посадовцями, які, даючи зрозуміти, що бажають Байдену успіху, визнають, що партія може зіткнутися з потрясіннями, якщо найстаріший президент в історії США зіткнеться з проблемами зі здоров’ям або відійде в сторону з інших причин під час змагання за Білий дім.

Віце-президент Камала Гарріс, яка має власні проблеми з популярністю, не зможе автоматично замінити Байдена як головного кандидата, якщо він піде у відставку; вона зможе скористатися інфраструктурою їхньої спільної кампанії, якщо балотуватиметься в президенти за його відсутності, але й інші демократи, ймовірно, також візьмуть участь у перегонах.

“Плану Б немає. Якби він… раптом не балотувався, всі, кого ви знаєте, балотувалися б. Віце-президент нікого не лякає”, – сказав Reuters високопоставлений демократ.

Якщо Байден відмовиться від участі в праймеріз демократів, інші кандидати можуть приєднатися до перегонів, залежно від вимог штату до подачі документів.

Зазвичай на організацію президентської кампанії та збір коштів на її проведення йдуть місяці, а найближчими тижнями наближаються дедлайни для включення кандидатів до виборчих бюлетенів у наступних штатах, зокрема Каліфорнії, Іллінойсі та Мічигані.

За їхніми словами, представники Демократичної партії об’єдналися навколо президента, незважаючи на деяке занепокоєння; інакше в перегони вже вступили б імениті конкуренти.

“Джо Байден буде кандидатом від Демократичної партії, і він переможе будь-якого екстреміста MAGA, якого б не висунули республіканці”, – заявив речник кампанії Байдена Деніел Вессел, маючи на увазі гасло колишнього президента Трампа “Зробимо Америку знову великою”.

77-річний Трамп, який є лідером республіканської номінації, також стикається із занепокоєнням щодо свого віку та численними звинуваченнями, серед яких неправильне поводження з секретними документами та втручання у вибори 2020 року, які він програв Байдену. Він заперечує свою провину.

Кілька кандидатів кидають виклик Трампу на первинних республіканських перегонах, що дає партії вбудовані альтернативи на випадок, якщо Трамп вибуде з гонки.

НА БЛАГО КРАЇНИ?

На превеликий жаль для Білого дому, вік Байдена став визначальною частиною кампанії 2024 року.

Девід Аксельрод, провідний радник Білого дому за часів президентства Барака Обами, сказав, що Байдену потрібно вирішити, чи розумно балотуватися знову, після того, як листопадові опитування показали, що він відстає від Трампа в ключових штатах, що вагаються.

“Якщо він продовжить балотуватися, він буде номінантом від Демократичної партії. Йому потрібно вирішити, чи це розумно, чи це в його інтересах, чи в інтересах країни?” написав Аксельрод в соціальній мережі X, раніше відомій як Twitter.

Медичне обстеження в лютому показало, що Байден здоровий і “придатний до виконання обов’язків”.

Байден довгий час вважав, що він є демократом, який, найімовірніше, переможе Трампа, але опитування Reuters/Ipsos від 7 листопада показало, що його рейтинг схвалення становить 39%, що є найнижчим показником з квітня.

Первинні вибори демократів починаються в лютому і закінчуються в червні. У серпні вони проводять свій з’їзд у Чикаго.

Очікується, що Байден отримає номінацію від своєї партії після легкої перемоги на праймеріз. Він має значну перевагу в опитуваннях над оголошеними претендентами від Демократичної партії – письменницею Маріанною Вільямсон та представником США Діном Філліпсом.

Якщо він вибуде після останніх праймеріз у червні 2024 року, делегати зможуть вільно проголосувати за іншого кандидата в Чикаго.

Будь-який відхід до з’їзду майже напевно призведе до жонглювання серед широкої групи претендентів на президентську посаду, включаючи Гарріса і губернатора Каліфорнії Гевіна Ньюсома, щоб переконати понад 4 000 делегатів-демократів віддати їм цю роботу.

Це означатиме повернення до часів, коли делегати з’їзду справді обирали, а не просто затверджували свого кандидата.

“Якщо він вийде з партії до з’їзду, ми матимемо старомодний з’їзд, на якому делегати, по суті, вирішуватимуть (за кого голосувати) незалежно від того, кого вони були обрані представляти”, – сказала Елейн Камарк, експерт з питань виборів, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса у Вашингтоні і член Національного комітету Демократичної партії.

Це може спричинити внутрішньопартійну війну, в результаті якої демократи стануть дзеркальним відображенням республіканців у битві, в якій кандидати витрачатимуть час і гроші на боротьбу один з одним.

Ситуація ще більше ускладниться, якщо з якихось причин Байден вибуде після з’їзду. Камарк, автор книги “Первинна політика”, каже, що тоді 435 членів DNC зберуться на спеціальну сесію, щоб обрати номінанта.

Існує певний прецедент заміни кандидата.

У 1972 році тодішній сенатор Томас Іглтон відмовився від кандидатури віце-президента Джорджа Макговерна після того, як викриття про його лікування від депресії змусило його зійти з дистанції.

DNC провів екстрене засідання, щоб заповнити вакансію, і обрав Сарджента Шрайвера на його місце. Макговерн програв вибори.

Ньюсом був особливо активним як “сурогат” Байдена, гучно критикуючи кандидата в президенти від республіканців Рона ДеСантіса, губернатора Флориди. Обидва чоловіки беруть участь у телевізійних дебатах у четвер, що є незвичним кроком для того, хто не є оголошеним кандидатом у президенти.

“Багато сурогатної активності, яку ми бачимо там – наприклад, як Ньюсом допомагає Байдену – частково спрямована на те, щоб нагадати виборцям-демократам, що у них є ще один варіант”, – сказав старший демократ.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube