В Латвії призупинили видачу всіх видів віз росіянам. Це тимчасово, і є винятки


09:5801.07.2023

Враховуючи ризики нестабільності та внутрішньої безпеки в Росії, міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс прийняв оперативне рішення тимчасово призупинити розгляд усіх заявок від громадян росії на отримання будь-яких віз у дипломатичних та консульських установах Латвії за кордоном.

Ухвалене рішення не поширюється на інші держустанови Латвії, в компетенції яких приймання та розгляд візових запитів.

Подальші рішення МЗС Латвії ухвалюватимуться залежно від розвитку ситуації. Але в’їхати в Латвію все ж таки можна, повідомляє Delfi, передає Інше ТВ.

Нагадаємо, що уряд продовжив прийняті раніше візові обмеження для громадян Росії до 4 березня 2024 року. Втім, і у цій ситуації можуть бути винятки. Наприклад, необхідність поїздки з гуманітарних та екстрених обставин. Але ці питання вирішуватимуться індивідуально. І безпосередньо на кордоні.

Представник МЗС Латвії Діана Егліте розповіла: “Обмеження стосуються громадян росії, які бажають приїхати до Латвії з туристичною чи розважальною метою, наприклад, відвідати якісь концерти. З такою метою візи видаватися не будуть. Але є винятки. Перетнути кордон Латвії можуть ті громадяни росії, які мають посвідку на проживання в Латвії, Євросоюзі, або іншій країні Європейської економічної зони, а також Швейцарії. Також право на в’їзд до Латвії мають особи, яким це потрібно з гуманітарних міркувань, водії пасажирського міжміського транспорту та інші».

Нещодавнє рішення тимчасово призупинити видачу віз російським громадянам офіційних представництвах може торкнутися і тих, кому раптово буде потрібний терміновий в’їзд до Латвії. У надзвичайних ситуаціях, коли віза до Латвії потрібна негайно, таки є шанси її отримати, продовжує Егліте.

Представник Держприкордонохорони Крістіні Петерсон пояснила деякі нюанси на конкретних прикладах. Так, якщо у громадянина росії, який живе, наприклад, у Москві, вмирає батько, що живе в Ризі, рішення про видачу візи для організації похорону в Латвії може бути прийняте з гуманітарних міркувань. Але це вирішуватиметься лише на кордоні після пред’явлення всіх необхідних документів, що доводять необхідність в’їзду до Латвії. Заздалегідь ніхто нічого гарантувати не може, зазначає Петерсон.

Але варто врахувати, що, навіть якщо юридична підстава для отримання візи є, це не гарантує, що віза буде видана, оскільки враховуються різні аспекти.

За додатковою інформацією чиновники радять звертатися до представництва своєї країни чи Держприкордонохорони Латвійської Республіки.

Як повідомляло Інше ТВ, про плани латвійського уряду продовжити термін встановлених для громадян росії обмежень на в’їзд до Латвії стало відомо на початку червня.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube