Тестовий паркан на кордоні Фінляндії з росією планують завершити до кінця липня (ФОТО)


11:0301.06.2023

Прикордонна служба Фінляндії будує трикілометрову тестову ділянку огорожі на східному кордоні, у Пелколі, Іматра, щоб перевірити функціональність огорожі.

Прикордонна служба повідомила на брифінгу для ЗМІ у вівторок вранці, що тестовий паркан планується завершити до кінця липня. Очікується, що загородження буде введено в експлуатацію на початку серпня.

Про це повідомляє Служба новин Yle, передає Інше ТВ.

– На даний момент завершено влаштування дорожньої основи, попереду ще поверхневий шар. Фундамент огорожі готовий майже на 100%, а сітка та стовпи майже повністю встановлені. Зверху огорожі ще потрібно встановити циліндричний бар’єр, а також організувати технічний відеонагляд, – говорить Ісмо Куркі, керівник проєкту.

Спочатку планувалося, що тестова ділянка огорожі буде готова до кінця червня. За словами Куркі, графік був напруженим з кількох причин.

– Ми хотіли завершити будівництво паркану якомога швидше, щоб отримати досвід на майбутнє. Ми також хотіли знайти слабкі місця в процесі закупівель, доставки матеріалів і самого будівництва, – розповідає Куркі.

Загалом уздовж східного кордону буде зведено 200 кілометрів огорожі. Вони покликані запобігти неконтрольованому перетину кордону, а також уповільнити і спрямувати рух транспорту.

Паркан буде побудований у кілька етапів, наступним буде ділянка довжиною близько 70 км поблизу пунктів перетину кордону.

Роботи планується розпочати наступної осені в Лапландії, поблизу прикордонного переходу Салла.

У Саллі тестується бетонна дорога, яка перетинає водно-болотні угіддя. За словами Ісмо Куркі, наразі триває тендерний процес.

– Ми щойно розіслали власникам земельних ділянок запити на коментарі щодо наших планів зведення паркану. Будівництво заплановано на серпень-листопад, – каже Куркі.

В інших районах навколо пунктів перетину кордону прикордонна служба цього року намагатиметься консультуватися з землевласниками. Окрім Південно-Східної Фінляндії та Лапландії, секції огорожі також будуть збудовані в Північній Карелії та Північній Остроботнії.

Вирубка дерев і будівництво дороги розпочнеться на початку 2024 року, а фактичні будівельні роботи – після танення снігу. За оцінками Куркі, вся 70-кілометрова ділянка може бути завершена влітку 2025 року.

– Близько 50 кілометрів з них буде тут, на південному сході Фінляндії, а далі на північ будуть коротші ділянки огорожі, – каже Куркі.

Додамо, що на початку травня Прикордонна служба Південно-Східної Фінляндії опублікувала фотографії місця встановлення паркану, які викликали ажіотаж в соціальних мережах. Коментатори у Twitter вважали, що огорожа виглядає ненадійною і навіть нагадує паркан в парку для вигулу собак.

Прикордонна служба відповіла на критику, вказавши, що на фотографіях зображений недобудований паркан, і заявила, що фотографія не дає правдивого уявлення про всі особливості паркану.

Як повідомляло Інше ТВ, в кінці березня цього року в Фінляндії почалось будівництво паркану на кордоні з росією.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube