Частина російських добровольців досі на території Брянщини, – ГУР (ВІДЕО)


09:5827.05.2023

Представники добровольчих підрозділів “Російський добровольчий корпус” та легіон “Свобода Росії”, що діють у складі Збройних сил України, продовжують перебувати на території Бєлгородської області РФ.

Про це в ефірі токшоу “Новий відлік” на Суспільному заявив офіційний представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

“Так, відомо, є представники РДК (“Російський добровольчий корпус” — ред.) і легіону “Свобода Росії”, є представники руху опору, який насправді розгортається. Це люди різні за національним походженням, за якимись ідеологічними позиціями і вподобаннями, але це люди, які зневірились в інших способах, окрім як збройної боротьби, в захист своїх конституційних прав. Так, такі люди залишаються на території, яка називається поки що “Російська Федерація”, і їхня географія поширюється, і їхня кількість збільшується”, — зазначив Юсов.

За його словами, добровольці розглядають своєю задачею звільнення Бєлгородської області та Росії загалом від режиму чинного президента Володимира Путіна.

“Їхнє завдання наразі, якщо ми говоримо про Білгородщину, це визволення цих земель від панування режиму Путіна, який для мешканців цих територій, представників різних народів, різних національностей, є очевидно режимом внутрішньої окупації. А якщо ми говоримо про низку народів, які мають вищий рівень певної політичної свідомості, то це навіть не внутрішня окупація, це власне пряма зовнішня окупація — наприклад, якщо ми говоримо про народи Кавказу або Татарстан”, — пояснив представник ГУР.

Він також додав, що назви земель та їхні статуси можуть змінюватися.

“Юридичні і політичні назви територій можуть змінюватися. Територія, яка наразі називається “Російська Федерація” — в неї входять історично різні землі, які в різні етапи по-різному називались. Тому сьогодні назва така. Далі будемо бачити”, — підсумував Андрій Юсов.

Представник легіону “Свобода Росії” з позивним “Цезар” заявив в ефірі “Нового відліку”, що бійці підрозділу займаються на території регіону розвідкою та організацією диверсій.

“Вони займаються розвідкою і диверсіями. Це та діяльність, яка не припиняється ані на хвилину нашими прихильниками із всенародного руху легіону “Свобода Росії”. Це громадяни Росії, які зсередини підточують путінський режим, які чекають на нас, готуються, здійснюють диверсії на військових об’єктах і об’єктах військової інфраструктури, і всіляко сприяють якнайшвидшому завершенню війни”, — розповів він.

“Російський добровольчий корпус” і Легіон “Свобода Росії”

Російський добровольчий корпус (рос. Русский добровольческий корпус) — військовий підрозділ Збройних сил України, сформований у серпні 2022 року для захисту України від російського вторгнення. Входить до Інтернаціонального легіону ТрО України. Як повідомив командир РДК Денис Нікітін, вони перебувають у складі 98 батальйону ТрО Азов Дніпро.

Відбір до РДК відбувається з етнічних російських емігрантів, які живуть на території України, а також в інших європейських країнах.

Легіон “Свобода Росії” утворили російські військовослужбовці з-поміж полонених. Вони заявляють, що легіон був створений для боротьби з путінським режимом. До легіону можуть потрапити полонені і колишні російські військовослужбовці.

Що відомо про ситуацію у Бєлгородській області

У понеділок, 22 травня, у Бєлгородській області пролунали вибухи, а згодом в українських та російських медіа з’явилась інформація про прихід на цю територію російських добровольців. У Головному управлінні розвідки України розповіли, що в цій області проводиться операція для “створення смуги безпеки” винятково за участі громадян Росії.

У пресслужбі легіону “Свобода Росії” Суспільному розповіли, що вони разом із добровольчим корпусом “створюють демілітаризовану зону на кордоні з РФ, звідки вони не зможуть обстрілювати Україну”.

Згодом в Бєлгородській області запровадили “режим контртерористичної операції”, а також почали проводити термінову евакуацію ядерних боєприпасів зі сховища.

В Офісі президента України сказали, що Україна не має безпосереднього стосунку до подій в Бєлгороді, але з “цікавістю спостерігає”.

Удень 23 травня Міноборони Росії заявило про “розгром” військових “Російського добровольчого корпусу” та Легіону “Свобода Росії”, яких в російському відомстві та медіапросторі називають “українським націоналістичним формуванням”. В легіоні за кілька годин до повідомлення МО РФ заявили, що разом з РДК продовжують визволяти Росію.

Згодом губернатор Бєлгородської області В’ячеслав Гладков повідомив, що влада припинила дію “режиму контртерористичної операції” у регіоні. Водночас у пресслужбі Легіону “Свобода Росії” Суспільному повідомили, що їхня операція на території РФ триває, а добровольцям нібито навіть вдалось знищити мотострілецьку роту.

Речник ГУР Юсов у коментарі Суспільному вдень 23 травня підтвердив, що операція Легіону та РДК на території Росії триває.

24 травня у ГУР повідомили, що українська військова розвідка перевіряє інформацію про імовірне перекидання частини російського війська з України в Бєлгородську область.

25 травня “Російський добровольчий корпус” зробив заяву, що бійці РДК знову зайшли на територію Росії. Відповідне відео російські добровольці оприлюднили на своєму телеграм-каналі.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube