Боррель пропонує збільшити на 3,5 млрд.євро Фонд, з якого фінансується військова допомога Україні, – ЗМІ


10:1618.05.2023

Високий представник Європейського союзу із питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель запропонував збільшити фінансування Фонду, з якого виділяють кошти на військову допомогу Україні для боротьби з повномасштабним вторгненням Росії.

Глава дипломатії ЄС вважає, що потрібно додати близько 3,5 млрд євро.

Про це 17 травня повідомило видання Reuters із посиланням на джерела. За словами співрозмовників журналістів, кошти Європейського фонду миру (EPF) закінчуються, пише OBOZREVATEL.

Усього ця структура виділила на військову допомогу нашій країні близько 4,6 млрд євро. Як сказало джерело, Боррель запропонував урядам країн Євросоюзу поповнити Фонд, щоб гарантувати забезпечення Україні подальшої підтримки.

“Ми повинні поповнити його. Суть Європейського механізму світу має універсальний характер. Він не був створений конкретно для України. Він був задуманий для будь-якого конфлікту, з яким може зіткнутися Європейський Союз”, – сказало джерело.

Як уточнило видання, пропозиція Боррелля потребує схвалення урядів ЄС. У грудні 2022 року вони домовилися, що “у разі потреби” таке збільшення може бути виправдане.

Фонд був створений у 2021 році, щоб допомогти країнам, що розвиваються, купувати військову техніку. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну було ухвалено рішення використати структуру і  для доставки зброї в Україну. Фонд відокремлений від бюджету ЄС, якому не дозволено фінансувати військові операції.

“Але той факт, що країни ЄС об’єдналися, щоб купити зброю та боєприпаси для країни, що воює з Росією, став історичним кроком для блоку, який упродовж десятиліть уникав участі в оборонних та військових питаннях”, – йдеться у матеріалі.

Як повідомляло Інше ТВ, Боррель: ЄС має прискоритись з постачанням боєприпасів Україні, і для цього є можливості



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube