Скандал. Підсанкційний Сальдо відкрив в Британії компанію з капіталом в 1 млн. фунтів стерлінгів


15:3427.04.2023

Зрадник Володимир Сальдо зміг відкрити компанію у Великій Британії попри те, що проти нього вже давно запроваджені санкції. Горезвісний колаборант з Херсона вказаний в британських документах як власник фірми, зареєстрованої у листопаді, тобто через п’ять місяців після того, як його внесли до санкційного списку.

Про це пише The Guardian.

Володимир Сальдо, сумнозвісна маріонетка Кремля в південноукраїнському місті Херсон, вказаний як власник британської компанії, зареєстрованої в листопаді, через п’ять місяців після того, як його ім’я було додано до санкційного списку.

Уряд Великої Британії зробив економічний тиск центральною частиною своїх спроб підірвати війну Путіна в Україні. Але більш ніж через рік після вторгнення пропозиції, які зробили б злочином створення британських компаній для людей, що перебувають під санкціями, все ще не стали законом.

У червні 2022 року уряд заморозив усі активи Сальдо у Великій Британії та заборонив йому в’їзд до країни. Британська влада звинувачує його у “просуванні політики та дій, які дестабілізують Україну, підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету чи незалежності України”.

Проте з листопада він значиться як власник британської компанії з адресою в районі Хаттон-Гарден у центрі Лондона.

Companies House, британський корпоративний реєстр, не вимагає підтвердження особи, коли люди створюють компанії. Сальдо не відповів на запитання про свою причетність до компанії Grainholding Ltd.

Але його запис у санкційному списку був оновлений з моменту реєстрації Grainholding, щоб запозичити деталі з реєстраційних документів компанії, що свідчить про те, що влада Великої Британії знала про її існування і вважала документи справжніми.

Представник уряду відмовився повідомити, чи були вжиті якісь заходи проти Grainholding, яка залишається у списку діючих компаній. “Ми не коментуємо окремі випадки”, – сказав він.

Маргарет Ходж, член парламенту від лейбористів, яка виступає за посилення санкцій, сказала: “Чи заробляє ця компанія гроші? Ми не знаємо. Чи має вона рахунок у британському банку? Ми не знаємо. Чи знають про це правоохоронні органи? Ми не знаємо. І чи заморозили вони цей актив? Цього ми теж не знаємо. Ця система – безлад від початку до кінця”.

У документах компанії зазначено, що капітал Grainholding становить 1 млн фунтів стерлінгів, половина акцій належить Сальдо, а решта – іншому українцю. За даними незалежного новинного сайту Meduza, Сальдо є “найвпливовішим регіональним політиком, який підтримує російську окупацію півдня України”.

Худорлявий чоловік у віці 60 років, він був мером Херсона протягом 10 років, перш ніж був обраний у 2012 році до національного парламенту від партії проросійського президента Віктора Януковича. Пізніше політична кар’єра Сальдо пішла на спад. У 2016 році його звинуватили в тому, що він уклав угоду з російською розвідкою, але жодних звинувачень не було висунуто.

Коли російські війська вдерлися в Україну в лютому 2022 року, Херсон став призом. Він був частиною “сухопутного мосту”, що з’єднував Росію з Кримом. За кілька тижнів Сальдо був призначений головою “військово-цивільної адміністрації” регіону. Він керував нестримним мародерством.

Коли він став одним з перших українців на окупованій території, хто прийняв пропозицію Путіна отримати російський паспорт, Сальдо заявив: “Я завжди думав, що ми – одна країна і один народ”.

Перехворівши – його помічники спростували повідомлення про отруєння – Сальдо повернувся до виконання своїх обов’язків. Але наприкінці минулого року український контрнаступ змусив російські війська відступити з Херсона на дальній берег Дніпра.

Перед тим, як місто впало, Сальдо відреагував на це, перевівши цивільних на територію, яка все ще перебуває під російським контролем, де він оголосив про будівництво нового міста. Будинок, який він залишив, обшукала українська поліція. В Україні його звинуватили у державній зраді.

Повідомляється, що особисті бізнес-інтереси Сальдо варіюються від будівництва до виробництва наборів для йоги. Запис в офіційному реєстрі Великобританії про компанію Grainholding, засновану за участю Сальдо, свідчить про те, що він, можливо, розширив свою діяльність на прибуткову торгівлю сільськогосподарськими товарами в Україні.

Цього місяця Сальдо їздив до Москви на аудієнцію до Путіна в Кремлі. Згідно з офіційною стенограмою їхньої зустрічі, Сальдо попросив про допомогу в поставках газу і 25 мільярдів рублів, або близько 300 мільйонів доларів, на будівництво складу, який допоможе Херсону постачати в Росію овочі. “Ми, безумовно, допоможемо вам”, – відповів Путін. Через кілька днів Путін відвідав частини Херсонської області, які все ще перебувають під російським контролем.

Скандал. Підсанкційний Сальдо відкрив в Британії компанію з капіталом в 1 млн. фунтів стерлінгів 1
Скандал. Підсанкційний Сальдо відкрив в Британії компанію з капіталом в 1 млн. фунтів стерлінгів 3

Незадовго до вторгнення Росії в Україну Грем Біггар, тодішній керівник відділу боротьби з економічними злочинами в Національному агентстві по боротьбі зі злочинністю, дав свідчення членам парламенту про так звані “пральні” методи виведення брудних грошей з колишнього Радянського Союзу. Він сказав, що “тривожна частка грошей, які виходили з цих пралень – в одному випадку не набагато менше 50% – відмивалися через британські корпоративні структури”.

Британські компанії використовувалися в 52 найбільших схемах корупції та відмивання грошей, які були виявлені в усьому світі, що в сукупності принесли близько 80 мільярдів фунтів стерлінгів незаконних статків, як виявила Transparency International у 2017 році.

Контроль у Реєстраційній палаті настільки слабкий, що самі по собі реєстраційні документи не є підтвердженням того, що Сальдо дійсно заснував Grainholding. Уряд запропонував зобов’язати людей, які створюють компанії, підтверджувати свою особу. Але оскільки ці пропозиції ще не прийняті, власники нового підприємства не зобов’язані доводити, що вони є тими, за кого себе видають.

Нагадаємо: “Можно больше получить, не воюя” і “Пытаются забирать то, что я поимел”, – в мережу злили розмову Сальдо (АУДІО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube