Франція вимагає від Китаю визначитись з позицією з приводу заяв посла про відсутність суверенітету республік колишнього СРСР


16:1623.04.2023

Як повідомляло ІншеТВ, посол Китаю у Франції Лу Шає поставив під сумнів суверенітет колишніх радянських республік в інтерв’ю, опублікованому на французькому телеканалі LCI. Відповідаючи на запитання тележурналіста Даріуса Рошебіна, чи є Крим частиною України, Лу Шайє сказав, що все залежить від того, як дивитися на це питання. “Передусім… Крим спочатку належав Росії, чи не так? А потім Хрущов, за радянських часів, передав Крим Україні”, – сказав Шайє.

Шайє заявив, що за міжнародним правом колишні республіки Радянського Союзу не мають жодного статусу. “У міжнародному праві колишні радянські держави навіть не мають статусу… як би це сказати… фактичного статусу в міжнародному праві, тому що немає міжнародного договору, який матеріалізував би їх суверенітет”, – висловив свою думку посол Китаю.

У Франції висловили стурбованість через заяву китайського посла в Парижі щодо суверенітету колишніх радянських республік та статусу Криму.

Відповідну заяву МЗС Франції оприлюднив депутат Бенджамін Хаддад.

“Ми з тривогою дізналися про зауваження посла Китаю у Франції щодо кордонів країн, які стали незалежними після розпаду Радянського Союзу в 1991 році. Китай має сказати, чи відображають ці зауваження його позицію. Ми сподіваємося, що це не так”, – сказано у заяві.

МЗС Франції зазначає, що висловлює повну солідарність з усіма союзниками та зацікавленими партнерами, які здобули довгоочікувану незалежність після десятиліть гноблення.

“Що стосується конкретно України, то вона була міжнародно визнана в межах кордонів, включаючи Крим, у 1991 році всім міжнародним співтовариством, включно з Китаєм, після розпаду СРСР як нова держава-член Організації Об’єднаних Націй”, – зазначили в МЗС.

У Франції також підкреслили, що анексія Криму Росією в 2014 році є незаконною з точки зору міжнародного права. До того ж, статут ООН, заснований на принципі суверенітету і територіальної цілісності, забороняє захоплення території силою.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube