З’явилися деталі переговорів у НАТО щодо України


07:1107.04.2023

США, Німеччина та Угорщина виступають проти намірів інших держав-членів НАТО запропонувати Україні на липневому саміті у Вільнюсі “дорожню карту” для членства в Альянсі. Про це пише видання Financial Times з посиланням на посадових осіб, які брали участь у переговорах, пише Кореспондент.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг минулого місяця подав державам-членам документ із пропозиціями, в якому виклав “практичні та політичні” пропозиції для України. Серед них – пропозиція про нову декларацію про відносини України з НАТО, яка ґрунтувалася б на заяві 2008 року про те, що країна “одного разу” стане членом Альянсу.

За словами джерел видання, цього тижня між міністрами закордонних справ країн НАТО у Брюсселі відбувалися активні дебати про те, що саме слід запропонувати Україні в оновленій декларації.

У той час як усі члени Альянсу погоджуються, що членство в НАТО не може обговорюватися всерйоз, поки в Україні триває війна, зросла кількість прихильників ідеї запропонувати Україні “політичний шлях” до членства на саміті у Вільнюсі, що “підсилило б” відносини Альянсу та Києва.

Проте, за даними співрозмовників Financial Times, США, Німеччина та Угорщина виступають проти цієї пропозиції.

“У нас попереду кілька тижнів важких переговорів, щоб закрити ці розбіжності та сформулювати політичний результат”, – сказав один із них.

За словами іншого, “дорога до саміту у Вільнюсі все ще дуже терниста”.

США закликають союзників зосередитися на короткостроковій військовій, фінансовій та гуманітарній допомозі Україні, щоб допомогти їй відобразити російське вторгнення.

За словами офіційних осіб США, головним пріоритетом для Вільнюса має бути практична підтримка, така як постачання боєприпасів, а дискусії про можливі повоєнні політичні відносини лише відволікають від цієї мети.

Читайте: Литва домагатиметься запрошення України до НАТО під час саміту у Вільнюсі



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube