Скандал. В мережу злили секретні документи про підготовку наступу ЗСУ, частина з них спотворені, -The New York Times


07:0707.04.2023

Засекречені військові документи, що деталізують секретні плани США і НАТО з нарощування української армії напередодні запланованого наступу на Росію, були розміщені на цьому тижні в соціальних мережах, заявили високопоставлені представники адміністрації Байдена.

Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком документів, які з’явилися в Twitter і Telegram, платформі з більш ніж півмільярдом користувачів, яка широко доступна в Росії, пише The New York Times.

Інше ТВ переклало для вас цей матеріал.

Військові аналітики кажуть, що документи, схоже, були змінені в певних частинах у порівнянні з їхнім оригінальним форматом, завищуючи американські оцінки загиблих українських військових і занижуючи оцінки загиблих російських військових.

На думку аналітиків, ці зміни можуть вказувати на спроби дезінформації з боку Москви. Але розкриття інформації в оригінальних документах, які виглядають як фотографії схем очікуваних поставок зброї, чисельності військ і батальйонів та інших планів, є значним ударом по американській розвідці в її зусиллях з надання допомоги Україні.

Представники Байдена працювали над тим, щоб видалити ці документи, але станом на вечір четверга їм це не вдалося.

“Ми знаємо про повідомлення в соціальних мережах, і міністерство вивчає це питання”, – заявила Сабріна Сінгх, заступник прес-секретаря Пентагону.

Документи не містять конкретних планів бойових дій, наприклад, як, коли і де Україна має намір розпочати наступ, який, за словами американських чиновників, ймовірно, відбудеться протягом наступного місяця або близько того. Оскільки документи п’ятитижневої давності, вони дають лише моментальний знімок часу – американське і українське бачення станом на 1 березня того, що може знадобитися українським військам для проведення кампанії.

Однак для досвідченого ока російського військового планувальника, польового генерала або аналітика розвідки ці документи, без сумніву, пропонують багато спокусливих підказок та ідей. У документах згадується, наприклад, рівень витрат на HIMARS – американські високомобільні артилерійські ракетні системи, які можуть завдавати ударів по таких цілях, як склади боєприпасів, інфраструктура і скупчення військ, на великій відстані. Пентагон публічно не повідомляв, наскільки швидко українські війська використовують боєприпаси HIMARS, але документи свідчать про це.

Аналітики заявили в п’ятницю, що може бути важко оцінити вплив оприлюднення документів на бойові дії на фронті зараз і в найближчі місяці. Нещодавній наступ Росії на сході України не приніс успіху, і західні аналітики обговорюють, чи здатні російські військові, зазнавши приголомшливих втрат, здійснити новий наступ або протистояти українській атаці.

Було незрозуміло, як документи потрапили в соціальні мережі. Але проросійські урядові канали поширювали і розповсюджували слайди брифінгу, кажуть військові аналітики.

Аналітики попередили, що документи, оприлюднені російськими джерелами, можуть бути вибірково змінені, щоб представити дезінформацію Кремля.

“Незалежно від того, чи є ці документи автентичними, чи ні, люди повинні з обережністю ставитися до всього, що публікується російськими джерелами”, – сказав Майкл Кофман, директор російських досліджень в CNA, дослідницькому інституті в Арлінгтоні, штат Вірджинія.

Наприклад, на одному зі слайдів говорилося, що від 16 000 до 17 500 російських солдатів загинули, в той час як Україна втратила 71 500 військовослужбовців. За оцінками Пентагону та інших аналітиків, Росія зазнала набагато більших втрат – близько 200 000 вбитих і поранених, тоді як Україна – понад 100 000 вбитих і поранених.

Тим не менш, аналітики стверджують, що частина документів виглядає автентичною і може надати Росії цінну інформацію, таку як графіки поставок зброї і військ, кількість нарощування українських військ та інші військові подробиці.

Документ з грифом “цілком таємно” містить інформацію про “стан конфлікту станом на 1 березня”. Того дня українські офіційні особи перебували на американській базі у Вайсбадені, Німеччина, для участі у військових навчаннях, а днем пізніше їх відвідали генерал Марк А. Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів, і генерал Крістофер Каволі, верховний головнокомандувач об’єднаними збройними силами НАТО в Європі.

Інший документ містить колонки з переліком українських військових підрозділів, техніки та навчань з розкладом на січень-квітень. У документі міститься коротка інформація про 12 бойових бригад, які зараз формуються, дев’ять з них, очевидно, тренуються і постачаються Сполученими Штатами та іншими союзниками по НАТО. З цих дев’яти бригад, згідно з документами, шість будуть готові до 31 березня, а решта – до 30 квітня. За оцінками аналітиків, українська бригада налічує від 4 000 до 5 000 солдатів.

У документі сказано, що терміни постачання обладнання вплинуть на підготовку і готовність, щоб вкластися в графік. Загальна кількість техніки, необхідної для дев’яти бригад, становить понад 250 танків і понад 350 механізованих транспортних засобів, йдеться в документі.

Те, що ці документи могли бути розміщені в широко розгалуженій соціальній мережі і, ймовірно, потрапити до рук російських чиновників, є великою перемогою Москви в той час, коли Росія, як видається, відставала від США у зборі розвідувальної інформації в Україні.

Цей витік є першим проривом російської розвідки, який був оприлюднений з початку війни. Протягом всієї війни Сполучені Штати надавали Україні інформацію про командні пункти, склади боєприпасів та інші ключові вузли російської військової лінії. Така розвідка в режимі реального часу дозволила українцям наносити удари по російських військах, вбивати високопоставлених генералів і змусити перемістити запаси боєприпасів далі від російської лінії фронту, хоча американські офіційні особи стверджують, що Україна відіграла вирішальну роль у плануванні та здійсненні цих ударів.

Але на початку війни українські посадовці не поспішали ділитися своїми планами бойових дій зі Сполученими Штатами, побоюючись витоку інформації, кажуть американські та європейські посадовці. Ще влітку минулого року представники американської розвідки заявляли, що вони часто краще розуміють військові плани Росії, ніж України.

Занепокоєні тим, що обмін планами своїх операцій може також виявити слабкі місця і перешкодити подальшій американській підтримці, українці ретельно оберігали їх навіть тоді, коли американська розвідка збирала точну інформацію про те, що наказує Кремль і що планує російське командування.

Минулої осені обмін розвідувальною інформацією між Україною та Сполученими Штатами значно послабився, і обидві країни тісно співпрацювали над варіантами українського наступу.

Але подібний витік розвідданих, розміщений у соціальних мережах і доступний по всьому світу, неодмінно зашкодить обміну розвідданими між Україною і США, пише видання.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube