Громадянам рф заборонили купувати нерухомість у Литві, але залишили можливість отримати громадянство


10:5405.04.2023

Сейм Литви проголосував за законопроект, який запроваджує низку тимчасових обмежень проти громадян росії та білорусі. Під час обговорень список заборон суттєво пом’якшили, а від заборони подавати заявку на набуття литовського громадянства місцевий парламент взагалі відмовився.

Про це пише Delfi, передає Інше ТВ.

Введення тимчасових обмежень підтримали 76 депутатів Сейму, 13 проголосували “проти”, ще 34 особи утрималися. Закон діятиме до початку травня 2024 року, проте уряд Литви матиме можливість продовжити його у разі потреби.

Відповідно до ухваленого сьогодні законопроекту, Литва обмежить видачу віз і ВНЖ громадянам росії, а також збереже для них заборону на в’їзд до країни через зовнішній кордон шенгенської зони за туристичними візами (власникам інших типів документів належить додаткова ретельна перевірка). Ці заходи мають на увазі низку винятків для тих, хто приїжджає до Литви з гуманітарних причин. Також подавати заяви на ВНЖ зможуть росіяни, які вже мають посвідку на проживання в Литві чи іншій державі ЄС.

Росіян, а також підконтрольні їм юридичні особи також обмежили право купувати в Литві нерухомість. Ця норма не поширюється на тих, хто має постійний дозвіл на проживання в країні або отримав житло в порядку спадкування.

У первісному варіанті законопроект також встановлював схожі обмеження щодо громадян Білорусі, проте від цих заходів парламентарі вирішили відмовитись. Обмеження прийому від білорусів заяв на отримання візи при цьому продовжать діяти.

При затвердженні фінального тексту закону пом’якшили норму про повну заборону громадянам росії та білорусі подавати заяви на прийом до громадянства Литви. “Протягом року діятиме суворіший порядок, виняток становитимуть депортовані, їх потомство та громадяни росії, які мають посвідку на проживання в Литві, які можуть отримати литовське громадянство шляхом натуралізації”, – пишуть ЗМІ. Вже подані заяви будуть розглянуті у попередньому порядку.

Спікер литовського Сейму Вікторія Чміліте-Нільсен вітала ухвалену сьогодні версію законопроекту. “Ми дійсно отримали дуже багато листів від людей, багато занепокоєння, у тому числі, скажімо так, від нащадків засланців, які теж відчувають, що опинилися в такій невизначеній ситуації. […] Не залишилося жодних надмірних обмежень для тих громадян росії та білорусі, які давно проживають у Литві та всіляко перевірені”, – наголосила вона.

З керівником парламенту погоджуються не всі її колеги. Деякі, зокрема, висловлювали непорозуміння щодо невідповідності обмежень для громадян росії та білорусі. “Краще не говорити про цей закон, тому що цей закон напевно залишить незабутню гіркоту в умах тих громадян, які прожили в Литві багато років. Вони почуватимуться громадянами другого сорту, чи то громадянами білорусі, чи громадянами росії, які живуть тут уже багато років, тому що їх усіх поставили на один рівень із тими агресорами, які зараз ведуть війну проти України”, – зазначив Альгірдас Сісас із опозиційної Соціал-демократичної партії.

Як повідомляло Інше ТВ, Сейм Литви визнав ПВК “Вагнер” терористичною організацією



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube