Сейм Литви визнав ПВК “Вагнер” терористичною організацією


13:1514.03.2023

Сейм Литви одноголосно проголосував за ухвалення постанови, в якій російська приватна військова компанія “Вагнер” оголошується терористичною організацією.

Як зазначає LRT, литовські парламентарі закликали своїх колег з інших європейських країн ухвалити аналогічні резолюції, пише DELFI.

У постанові йдеться, що найманці ПВК “Вагнер” становлять загрозу для державної та громадської безпеки Литви. Депутати також наголошують, що з початку вторгнення в Україну вагнерівці скоюють “систематичні серйозні агресивні злочини: вбивства та тортури мирних жителів, бомбардування будинків та інших цивільних об’єктів — що рівносильне тероризму”.

“ПВК “Вагнер”, заснована бізнесменом Євгеном Пригожиним, який перебуває під санкціями ЄС і США, близьким до президента Росії Володимира Путіна, є тіньовим інструментом російської влади”, — вважають у литовському Сеймі.

Депутати також зазначають, що “Вагнер” отримує від уряду РФ військову техніку, а його найманці проходять навчання у російських спецслужбах. Раніше «вагнерівці» брали участь в анексії Криму та бойових діях на Донбасі, а також займалися протиправною діяльністю у країнах Африки.

У резолюції також наголошується на необхідності ухвалення в Литві Закону про запобігання тероризму. У ньому, за задумом депутатів, мають бути встановлені конкретні критерії для складання списку терористичних організацій та передбачені санкції щодо осіб, причетних до їхньої діяльності.

Навесні минулого року Сейм Литви визнав дії РФ в Україні геноцидом, а Росію державою-спонсором тероризму. Згодом аналогічні резолюції було прийнято у низці інших європейських держав.

Як повідомляло Інше ТВ, Верховна Рада 6 лютого 2023 року постановою визнала приватну військову компанію «Вагнер» міжнародною злочинною організацією.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів США визнало Вагнер транснаціональною злочинною організацією. Перед тим, в листопаді минулого року, ФБР оголосила в розшук Пригожина – пропонує за його “голову” $250 тисяч (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube