Меджліс закликає МОК не допускати російських та білоруських спортсменів до Олімпіади-2024


13:5429.03.2023

Меджліс вважає допуск російських та білоруських спортсменів до Олімпійських ігор мовчазним схваленням злочинів російського агресора в Україні. Заяву опублікував голова Меджлісу Рефат Чубаров, пише УНН.

Меджліс в заяві привітав рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) про заборону національним олімпійським комітетам росії та білорусі брати участь в Олімпійських іграх 2024 року та інших олімпійських заходах. Однак категорично не погодився з рішенням дозволити цим спортсменам брати участь у Олімпійських іграх в Парижі під нейтральним прапором.

“Міжнародне право позначає громадянство як правовий взаємний зв’язок між окремою особою та державою. В ситуації, пов’язаній з російсько-українською війною, розпочатої росією у лютому 2014 року, якщо громадянин росії не здійснює дій, спрямованих проти цієї війни, не засуджує воєнні злочини, що скоєні російськими військами на території України, не виступає проти російської окупації Криму, то його позиція вважається невіддільною від злочинної позиції кремля. Тому, допуск російських спортсменів у будь-якій якості на заходи Олімпіади означитиме мовчазне схвалення з боку МОК злочинів російського агресора в Україні, включаючи гоніння и переслідування корінного кримськотатарського народу, що посилюються”, – написав Рефат Чубаров у Facebook.

Меджліс вважає, що участь російських і білоруських спортсменів буде використана режимами росії та білорусі для виправдання геноциду українців та кримських татар, а також замаху на анексію територій України. І закликав Виконавчий комітет МОК ухвалити рішення про недопуск цих спортсменів у будь-якій якості на Олімпійські ігри 2024 року. У заяві закликається провести ретельну перевірку всіх учасників Олімпіади-2024 щодо їхньої можливої підтримки актів агресії, спроб анексії територій суверенних держав, проявів расової дискримінації і переслідувань, включаючи і ситуацію в окупованому Криму, “як такі, що очевидно порушують Олімпійську хартію та руйнують основні принципи та найважливіші цінності Олімпізму”, наголошено в заяві.

Читайте: Меджліс кримськотатарського народу закликає всіх мешканців Криму розпочати акцію протесту проти мобілізації



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube