Зґвалтування, страти, кастрації. Звіт ООН про воєнні злочини Рф в Україні


21:5416.03.2023

У звіті незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування події в Україні докладно описано скоєні російськими окупантами воєнні злочини, зокрема тортури, зґвалтування, вбивства цивільних та інше.

 Доповідь на 18 сторінок було опубліковано сьогодні, 16 березня, пише Ліга.

У звіті наводяться численні приклади конкретних епізодів воєнних злочинів, скоєних росіянами.

“Зібрані докази свідчать про дуже поширену практику масових страт у 17 населених пунктах Чернігівської, Харківської, Київської та Сумської областей – з найбільшою кількістю у Київській області, зокрема у місті Буча. Комісія підтвердила страту 65 чоловіків, двох жінок та 14-річного хлопчика”, – зазначено у звіті.

У комісії наголосили, що деякі жертви було знайдено зі зв’язаними руками чи ногами. Згідно з медичними записами та фотографіями, найбільш поширеним способом вбивства був постріл у голову зблизька.

Також комісія знайшла достатньо доказів про випадки розстрілу росіянами евакуаційних авто.

“Напади сталися, коли цивільні особи намагалися евакуюватися або виконували рутинну діяльність. У всіх випадках потерпілі були в цивільному, без зброї, пересувалися на цивільних автомобілях, деякі були з табличками “Діти” на вікнах”, – йдеться у звіті.

У комісії розповіли про створені росіянами місця позбавлення волі: “Камери були переповнені, людей змушували спати на підлозі або по черзі. Іноді чоловіків, жінок і дітей тримали разом. [Людям] не вистачало світла та вентиляції, було важко дихати, повідомлялося про відсутність обігріву за мінусових температур. Санітарні умови були неналежними, іноді з відрами або пляшками в якості туалету і з обмеженими або відсутніми можливостями помитися. В одному випадку десять людей похилого віку загинули внаслідок нелюдських умов у шкільному підвалі, тоді як інші затримані, зокрема діти, змушені були перебувати в одному приміщенні з тілами померлих”.

У звіті описується, як росіяни катували українців: “…Побиття прикладами автоматів чи кийками, тортури електрошокером, зґвалтування та тривале перебування на холоді. У деяких випадках за тортурами слідували страти <…> Одним із методів тортур були удари струмом за допомогою польового телефону “Тапік “, підключеного до електричного кабелю із затискачами, прикріпленими до ступнів, пальців або чоловічих статевих органів. Зловмисники назвали це “дзвінком Леніну” або “дзвінком Путіну”. Інші методи передбачали підвішування затриманих до стелі зі зв’язаними руками, у так звану “позу папуги”, удушення кабелями, удушення поліетиленовими пакетами чи протигазами, зґвалтування та інші форми сексуального насильства. Жертви стали свідками смерті ув’язнених після жорстоких тортур”.

Комісія задокументувала випадки сексуального насильства за участю жінок, чоловіків та дітей віком від чотирьох до 82 років у дев’яти областях України та у РФ.

“Членів сім’ї, зокрем дітей, іноді змушували дивитися, як злочинці ґвалтують їхніх рідних <…> Зґвалтування відбувалися під дулом пістолета, з крайньою жорстокістю та з актами тортур, наприклад, побиттям та удушенням. Злочинці іноді погрожували вбити жертву або її родину, якщо вона чинила опір. У деяких випадках кілька солдатів ґвалтували одну й ту саму жертву, або зґвалтування одного й того ж потерпілого було скоєно кілька разів. В одному випадку жертва була вагітна і благала солдатів пощадити її. За кілька днів у неї стався викидень”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube