Гендиректор МАГАТЕ виступив із заявою щодо знеструмлення ЗАЕС


14:3309.03.2023

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив про необхідність взяти зобов’язання щодо безпеки Запорізької АЕС після шостого знеструмлення станції, яке сталося через обстріли вночі 9 березня, пише Кореспондент.

Гроссі повідомив, що сьогодні близько 5:00 ЗАЕС повністю втратила зовнішнє електропостачання, коли її останню лінію 750 кіловольт було відключено, а єдину резервну лінію 330 кіловольт було пошкоджено кілька днів тому, на ній тривають ремонтні роботи.

Гендиректор МАГАТЕ наголосив, що це перший з 23 листопада 2022 року випадок, коли станцію відключено від живлення. Наразі Запорізька АЕС працює на аварійних дизелях – останній лінії захисту.

Повідомляється, що на ділянці включено усі 20 аварійних дизель-генераторів: основну потужність зараз забезпечують вісім із них, решта – в режимі очікування. Гроссі також зазначив, що дизеля на місці вистачає на 15 днів роботи.

Він також зауважив, що це вже шостий випадок, коли ЗАЕС, найбільша атомна електростанція в Європі, втрачає зовнішнє енергопостачання та змушена працювати в аварійному режимі.

“Що ми робимо? Як ми можемо сидіти тут, у цій кімнаті сьогодні вранці, і дозволити цьому статися? Так тривати не може. Я вражений самозадоволенням – що ми робимо, щоб цього не сталося? Ми – МАГАТЕ, ми покликані дбати про ядерну безпеку. Щоразу ми кидаємо кубик. І якщо ми дозволимо цьому продовжуватися і далі, то одного разу наш успіх закінчиться”, – сказав він.

Гроссі закликав співробітників МАГАТЕ взяти на себе зобов’язання захищати безпеку Запорізької АЕС “прямо зараз”.

“Нам потрібна дія. Продовжу термінову консультацію та контакти”, – додав гендиректор.

Читайте: Іран гарантував готовність співпрацювати з МАГАТЕ “на високому рівні”, – Reuters



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube