Україна під час останнього обміну віддала рф білоруса Зезюльчика – офіційно з ПВК “Редут”, а фактично агента КГБ (ФОТО)


19:5608.03.2023

У межах обміну полоненими Україна передала Росії громадянина Білорусі Максима Зезюльчика, якого в Києві засудили до 10 років колонії за статтею про найманство, повідомляє “Радыё Свабода”.

6 березня стало відомо, що Україна занесла громадянина Білорусі Максима Зезюльчика до списків для передачі Росії в рамках обміну полоненими.

Громадянина Білорусі Максима Зезюльчика з великою часткою ймовірності може бути занесено до списку 90 російських військовослужбовців, захоплених у полон на Україні і переданих Росії 7 березня в обмін на 130 українських військовослужбовців.

Як випливає з відео, поширеного Міноборони Росії, обмін стався на кордоні України з Бєлгородською областю. Максим Зезюльчик їхав в автобусі разом з іншими росіянами.

На території Росії всім колишнім в’язням видали сумки з речами, а один із солдатів сказав, що їм також потрібно дати телефони, щоб вони могли зв’язатися з рідними.

Україна під час останнього обміну віддала рф білоруса Зезюльчика - офіційно з ПВК "Редут", а фактично агента КГБ (ФОТО) 1
Україна під час останнього обміну віддала рф білоруса Зезюльчика - офіційно з ПВК "Редут", а фактично агента КГБ (ФОТО) 7
Україна під час останнього обміну віддала рф білоруса Зезюльчика - офіційно з ПВК "Редут", а фактично агента КГБ (ФОТО) 3
Україна під час останнього обміну віддала рф білоруса Зезюльчика - офіційно з ПВК "Редут", а фактично агента КГБ (ФОТО) 8

Російські солдати, які повернулися з українського полону, також могли забрати гумові чоботи, які стояли на платформі перед стелою з написом “Бєлгородська область”.

Максим Зезюльчик особисто підписав заяву, в якій дав згоду на передачу його Росії в обмін на полоненого солдата, громадянина України.

Перед обміном він був переданий Координаційному штабу України з питань поводження з військовополоненими.

Хто такий Зезюльчик
Максим Зязульчик народився в м. Руденську Пухавицького району Мінської області. З 21 липня 2022 року проходив службу в загоні “Ветерани” на посаді кулеметника-револьвера. До 25 серпня перебував на позиціях російських військ в окупованому місті Ізюм Харківської області.

Україна під час останнього обміну віддала рф білоруса Зезюльчика - офіційно з ПВК "Редут", а фактично агента КГБ (ФОТО) 5
Україна під час останнього обміну віддала рф білоруса Зезюльчика - офіційно з ПВК "Редут", а фактично агента КГБ (ФОТО) 9

Батальйон “Ветерани” – підрозділ приватної військової компанії “Редут”, який на перших порах не брав участі в бойових діях, а виконував функцію охорони об’єктів.

Максим Зезюльчик брав участь у боях під Краснопіллям у Донецькій області. 30 липня під час боїв за позиції в Дубинській лісосмузі дістав поранення і до 25 серпня перебував на лікуванні в базі постійної дислокації “Редут” в Ізюмі Харківської області.

У вересні 2022 року громадянин Білорусі Максим Зезюльчик потрапив у полон до України під час звільнення від російських окупантів Лиманського району Донецької області.
18 січня 2023 року суд засудив його до 10 років позбавлення волі – максимального терміну, передбаченого за звинуваченням в участі в якості найманця у збройному конфлікті, військових або насильницьких діях (ч. 4 ст. 447 КК України).

Після вироку суду СБУ повідомила, що Максим Зезюльчик був агентом КДБ Білорусі – нібито в грудні 2020 року він вступив на службу до 2-го антитерористичного управління КДБ на посаді “розвідника”.

Згідно з легендою, йому довелося діяти під виглядом іноземного найманця, щоб зібрати інформацію про зразки іноземного озброєння, яке підрозділи ЗСУ отримують від західних партнерів, а також “з’ясувати плани можливої участі російських приватних компаній у спробах усунути від влади нинішній режим самопроголошеного президента Лукашенка”. Зібрані розвіддані він мав передати до Мінська через офіцера зв’язку.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube