“Не зараз, поки що ні”, – Байден вважає, що на тепер Україні потрібні не F-16


07:4425.02.2023

Незважаючи на неодноразові публічні заклики президента України Володимира Зеленського, президент Джо Байден “поки що” виключив можливість відправки новітніх американських винищувачів для захисту від очікуваного весняного наступу Росії, заявив він в інтерв’ю ведучому ABC News Девіду М’юіру в річницю російського вторгнення.

“Ви не думаєте, що йому зараз потрібні F-16?” запитав Мюр в ексклюзивному інтерв’ю в Білому домі в п’ятницю.

“Ні, зараз йому не потрібні F-16”, – відповів Байден.

На запитання М’юїр, чи означає це “ніколи”, Байден відповів, що неможливо точно знати, чого потребуватиме українська оборона в майбутньому, але “немає жодних підстав, на яких, на думку наших військових, можна було б обґрунтувати необхідність надання F-16”.

“Я поки що виключаю це”, – сказав Байден.

Хоча Байден непохитно стверджує, що підтримка України з боку США “не похитнеться” доти, доки не буде перемоги над Росією, він сказав Мюїру, що американські військові вважають іншу підтримку більш важливою на нинішньому етапі.

“Послухайте, ми надсилаємо йому (Зеленському, – прим. ІншеТВ) те, що, на думку наших досвідчених військових, йому зараз потрібно. Йому потрібні танки, йому потрібна артилерія, йому потрібна протиповітряна оборона, в тому числі ще одна HIMAR[S] (Високомобільна артилерійська ракетна система)”, – сказав Байден.

“Є речі, які йому потрібні зараз, і ми надсилаємо їх, щоб вони були в змозі досягти успіху цієї весни і цього літа, що переходить в осінь”.

Зеленський просить США та інших європейських союзників про винищувачі протягом останнього року, але з більшою нагальністю в останні кілька місяців, коли країна готується до очікуваного посилення облоги з боку Росії. Але на додаток до питання про необхідність, офіційні особи також зазначили, що винищувачі пов’язані з проблемами логістичної підготовки і потенційними ризиками ескалації у відносинах з Росією.

Байден відхилив цей запит раніше, заявивши журналістам у січні, що не надсилатиме Україні F-16, але Зеленський і американські посадовці, включно з держсекретарем Ентоні Блінкеном, одночасно заявили, що це все ще відкрита дискусія.

Україна також збільшила свої запити на ракети великої дальності.

Білий дім оголосив про виділення майже 500 мільйонів доларів допомоги Україні на початку цього тижня під час візиту Байдена, і ще 2 мільярдів доларів у п’ятницю, що включає всю військову підтримку, про яку згадував Байден.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube