МЗС назвало єдину причину агресії Росії


13:1424.02.2023

Єдиною причиною неспровокованої агресії та вторгнення Росії в Україну стали неоімперські амбіції та експансіонізм російського керівництва у рамках спроб відродити “російську імперію”, захопивши сусідні країни. Про це йдеться у заяві МЗС України, оприлюдненій у річницю російського вторгнення у п’ятницю, 24 лютого, пише Кореспондент.

У відомстві Дмитра Кулеби зазначили, що повномасштабна війна стала продовженням російської агресії з лютого 2014 року, коли окупували український півострів Крим, а також окремі райони Донецької та Луганської областей.

“Своїми злочинними діями Росія грубо порушила Статут ООН, фундаментальні норми та принципи міжнародного права, низку двосторонніх та багатосторонніх договорів. Вже рік як Україна захищає себе та весь демократичний світ від російського неоколоніалізму, щодня віддаючи життя своїх найкращих синів та дочок за свободу, демократію та верховенство права”, – йдеться у заяві.

У МЗС подякували міжнародним партнерам, які стоять пліч-о-пліч з Україною, надають безпрецедентні обсяги військової, фінансової, політичної, правової, гуманітарної та енергетичної допомоги, застосовують потужні економічні санкції проти держави-агресора, працюють над створенням Спеціального міжнародного трибуналу щодо покарання вищого політичного та військового керівництва Росії за злочин агресії проти України.

“На цьому переломному етапі війни закликаємо наших міжнародних партнерів подвоїти всебічну та критично необхідну підтримку Україні задля прискорення української перемоги”, – заявили у дипломатичному відомстві.

Зокрема, найважливішою у МЗС вважають консолідацію зусиль навколо формули миру, втілення якої дозволить забезпечити справедливий та довготривалий мир в Україні та не допустить повторення подібної агресії у майбутньому.

“Незмінними передумовами для настання миру мають стати повне виведення російських військ з території України, відновлення її міжнародно визнаних кордонів, виплата репарацій за всю заподіяну шкоду, заподіяну збройною агресією Росії, та притягнення до міжнародно-кримінальної відповідальності тих, хто віддавав злочинні накази і тих, хто їх виконував”, – резюмували у відомстві.

Читайте: Кулеба закликав держави – члени ООН об’єднатися навколо захисту Статуту ООН



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube