У Варшаві завершився саміт Бухарестської дев’ятки за участі Байдена і Столтенберга (ФОТО, ВІДЕО)


19:3722.02.2023

Учасники саміту Бухарестської дев’ятки обговорили погрози з боку Росії, підтримку України, а також зміцнення східного флангу НАТО.

Президент Сполучених Штатів Джо Байден у середу, 22 лютого, у Варшаві бере участь у роботі саміту “Бухарестської дев’ятки” разом із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Про це повідомляє “Голос Америки”.

Президент США Джо Байден заявив, що східноєвропейські країни, що входять до Бухарестської дев’ятки, є «передовою колективної оборони» НАТО проти Росії.

Виступаючи у Варшаві на зустрічі членів організації, до якої входять країни східної Європи, переважно сусідки України, Байден сказав, що ці країни «знають краще за всіх, що поставлено на карту».

«Ви на передовій нашої колективної оборони і знаєте це краще за всіх. Що поставлено на карту в цьому конфлікті не лише для України, а й для свободи демократій по всій Європі та в усьому світі», – сказав Байден.

Він нагадав, що Бухарестська дев’ятка була заснована в 2015 році після спроби Росії анексувати Крим. І зараз, напередодні річниці російського вторгнення, «ми продовжуємо об’єднуватися».

Він наголосив, що східноєвропейські країни надали критично важливу допомогу в галузі безпеки для України та критично важливу підтримку мільйонам біженців.

Байден наголосив, що США залишаються відданими своїм зобов’язанням щодо захисту цих країн в рамках НАТО.

«І я говорив це вам багато разів, я повторю це ще раз, це абсолютно ясно. Стаття п’ята – це священне зобов’язання, яке взяли на себе Сполучені Штати. Ми захищатимемо буквально кожен дюйм НАТО – кожен дюйм НАТО і це важливий момент», – сказав Байден.

Саміт Бухарестської дев'ятки
Саміт Бухарестської дев’ятки
У Варшаві завершився саміт Бухарестської дев'ятки за участі Байдена і Столтенберга (ФОТО, ВІДЕО) 1
Саміт Бухарестської дев’ятки
У Варшаві завершився саміт Бухарестської дев'ятки за участі Байдена і Столтенберга (ФОТО, ВІДЕО) 2
Саміт Бухарестської дев’ятки
У Варшаві завершився саміт Бухарестської дев'ятки за участі Байдена і Столтенберга (ФОТО, ВІДЕО) 3
Саміт Бухарестської дев’ятки
У Варшаві завершився саміт Бухарестської дев'ятки за участі Байдена і Столтенберга (ФОТО, ВІДЕО) 4
Саміт Бухарестської дев’ятки

На зустрічі виступив також Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який сказав, що нинішнє російське керівництво не шукає миру, а навпаки збирається продовжувати війну, тому НАТО має продовжувати надавати підтримку Україні.

«Через рік після початку російського вторгнення, президент Путін не готується до миру. Навпаки, він готується до нової війни. Тому ми повинні підтримувати та посилювати нашу підтримку України. Ми повинні дати Україні те, що їй потрібно для перемоги», – сказав Столтенберг.

Він наголосив, що і після перемоги України потрібно «розірвати замкнене коло російської агресії».

«Ми не знаємо, коли закінчиться війна. Але коли це станеться, нам потрібно переконатися, що історія не повториться. Ми бачили російську схему агресії протягом багатьох років, Грузію в 2008 році, Крим і Донбас в 2014 році, а потім повномасштабне вторгнення в Україну минулого року. Ми не можемо допустити, щоб Росія продовжувала скорочувала європейську безпеку. Ми повинні розірвати замкнене коло російської агресії», – сказав Столтенберг.

Президент Румунії Клаус Йоганніс, який є співорганізатором зустрічі, сказав, що країни-сусідки України готові підтримувати Україну «до перемоги».

«Ми, лідери східного флангу, зобов’язані твердо стояти на захисті нашого миру, ми повинні продовжувати твердо виконувати наші зобов’язання щодо підтримки України стільки, скільки їй потрібно для перемоги у цій війні», – Клаус Йоганніс, президент Румунії.

Бухарестська дев’ятка об’єднує Болгарію, Румунію, Угорщину, Словаччину, Чехію, Польщу, Литву, Латвію і Естонію – держави, які у більшості виявилися найгучнішими на європейському континенті прибічниками України і ключовими донорами військової, економічної та гуманітарної допомоги українцям після нового російського вторгнення в Україну 2022 року.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube