Рф намагалась вплинути на президентські вибори в Чехії – вела кампанію проти Павела


10:5510.02.2023

Російські пропагандисти, ймовірно, стоять за кампанією проти нещодавно обраного президента Чехії Петра Павела. Це було зроблено для того, щоб завадити обранню політика на цю посаду.

Про це заявили у Міністерстві закордонних справ Чехії.
 
Так, міністерство опублікувало аналіз дезінформаційних та маніпулятивних наративів під час виборів президента, які відбулися у січні 2023 року. Як виявилося, найбільше нападок було саме на Павела, а також на його основного конкурента Андрія Бабіша.
 
«У цьому контексті варто відзначити, що перед другим туром виборів з’явилося широко поширене і маніпулятивно змонтоване відео, в якому Павел начебто заявив, що Чеська Республіка повинна вступити у війну з Російською Федерацією, хоча насправді він ніколи публічно про це не заявляв», – зазначають у чеському відомстві.
 

Повідомляється, що відео першим опублікував телеграм-акаунт neČT24, який належить російському пропагандистському ЗМІ Sputnik, включеному до санкційного списку Європейського Союзу.

«Таким чином, можна зробити висновок, що в контексті президентських виборів у Чехії в 2023 році була зафіксована дезінформаційна діяльність іноземної держави, спрямована на завдання шкоди одному з кандидатів», – йдеться в аналізі.

Серед інших маніпуляцій, спрямованих на дискредитацію легітимності виборів, МВС Чехії відзначило твердження про нібито маніпулятивну реєстрацію кандидатів і твердження про те, що на вибори начебто впливали ззовні.

Нагадаємо, що на президентських виборах у Чехії переміг колишній очільник Військового комітету НАТО, генерал у відставці Петр Павел. За нього проголосували понад 58% виборців, за його опонента – колишнього прем’єра Андрея Бабіша – майже 42% виборців.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube