ЦВК не оголосила проміжні вибори нардепів у 8 округах


10:0602.02.2023

24 лютого 2022 р. Центральна виборча комісія зупинила всі виборчі процеси (їх було 100+) з місцевих виборів та виборів нардепа в Чернігівській обл. (округ №206).

1 лютого ЦВК не призначила проміжні вибори народного депутата України в окрузі №186.

Про це повідомляють в ЦВК, передає Інше ТВ.

Згідно повідомлення, до Центральної виборчої комісії з Апарату Верховної Ради України надійшли відповідні документи щодо дострокового припинення повноважень народного депутата України Олексія Ковальова з підстав, передбачених пунктом 7 частини другої статті 81 Конституції України. Він був обраний на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в одномандатному виборчому окрузі №186 (Херсонська область).

Як відомо, у цьому випадку виборчим законодавством передбачено, що Комісія має призначити проміжні вибори народного депутата України.

Розглядаючи це питання, ЦВК насамперед зазначила, що на теперішній час в Україні діє правовий режим воєнного стану, який у зв’язку із триваючою широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти нашої держави продовжувався Указами Президента України. А відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану” проведення виборів, зокрема, до Верховної Ради України, заборонено.

Окрім того, ЦВК наголосила, що наразі триває активна фаза бойових дій, пов’язана з наданням відсічі агресору, частина території України тимчасово окупована російськими військами.

Відтак поки що неможливо спрогнозувати стан безпекової ситуації на території України, існування терористичних загроз, оцінити ступінь пошкодження обʼєктів інфраструктури, що використовуються для організації підготовки та проведення виборів на відповідній території. А також – в цілому гарантувати дотримання законності і правопорядку, загальновизнаних міжнародних стандартів забезпечення прав людини, засад загальних, рівних, вільних і прозорих виборів як основних принципів виборчого права.

Таким чином зазначені обставини унеможливлюють на сьогодні ухвалення Комісією рішення про призначення проміжних виборів народного депутата України в ОВО №186 (Херсонська область). Тож ЦВК постановила розглянути це питання після припинення або скасування воєнного стану.

Як нагадали в ЦВК, раніше з цих же підстав Комісія не призначила проміжні вибори народних депутатів України в ОВО №50, №57, №60, №139, №159, №176 та припинила розпочатий виборчий процес проміжних виборів народного депутата України в ОВО №206.

Як повідомляло Інше ТВ, 29 серпня 2022 року слідчий комітет Росії заявив про смерть колабораціоніста – колишнього нардепа ІХ скликання Верховної Ради Олексія Ковальова.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube