США звинувачують РФ в порушенні ядерної угоди. Про що йдеться


12:1201.02.2023

Росія порушує угоду зі США щодо контролю над ядерними озброєннями, оскільки не дає дозволу на інспекцію своїх ядерних установок.

Про це заявив 31 січня речник Держдепартаменту США, передає CNN.

“Росія не виконує своїх зобов’язань за договором New START щодо стратегічних наступальних озброєнь у питанні сприяння інспекційній діяльності на своїй території”, – заявив представник Держдепу.

Наголошується, що відмова Росії сприяти інспекційній діяльності заважає США реалізовувати важливі права за договором та ставить під загрозу життєздатність американо-російського контролю над ядерними озброєннями.

У Держдепартаменті стверджують, що Росія не виконала й зобов’язання щодо скликання засідання Двосторонньої консультативної комісії відповідно до встановленого договором строку.

У Держдепі заявили, що Росія може повернутися до норм договору, якщо надасть дозвіл на інспекційну діяльність на своїй території, як це робилося протягом багатьох років, згідно з договором New START, а також призначить засідання комісії.

Згідно з угодою New START, єдиною чинною угодою щодо регулювання двох найбільших у світі ядерних арсеналів, Вашингтон і Москва можуть проводити інспекції озброєнь один одного, але через пандемію такі інспекції було припинено з 2020 року.

Засідання Двосторонньої консультативної комісії за договором мало відбутися в Єгипті наприкінці листопада 2022 року, але було раптово скасовано. США звинуватили у цьому Росію, а представник зовнішньополітичного відомства у Вашингтоні заявив, що Москва ухвалила рішення в односторонньому порядку.

Договір обмежує кількість розгорнутої міжконтинентальної ядерної зброї, яку можуть мати США та Росія. Востаннє його продовжували на початку 2021 року на п’ять років, а це означає, що двом сторонам незабаром потрібно буде розпочати переговори щодо іншої угоди про контроль над озброєннями.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube