Латвія відправить в Україну «Стінгери», гелікоптери, БПЛА, кулемети і боєприпаси


07:3319.01.2023

Латвія відправить в Україну зенітно-ракетні комплекси Stinger, гелікоптери, кулемети з боєприпасами та безпілотники.

Про це повідомляє DELFI з посиланням на агентство LETA, передає Інше ТВ.

Цього тижня міністр оборони Інара Мурнієце у рамках робочого візиту відвідала Україну, де у Києві зустрілася з міністром оборони Олексієм Резніковим. Під час зустрічі міністри докладно обговорили ефективність уже наданої Латвією підтримки та заплановані постачання військової підтримки Україні, повідомили агентству LETA у прес-службі Міністерства оборони.

“Під час бесіди з міністром оборони України я підтвердила непохитну підтримку уряду та жителів Латвії Україні в цій страшній війні. Найближчим часом ми направимо в Україну нові партії військової підтримки — зенітно-ракетні комплекси Stinger, гелікоптери, кулемети з боєприпасами та безпілотні літальні. Латвія і цього року продовжить навчання солдатів ЗСУ різного рівня. Планується збільшити інтенсивність навчання та навчити як мінімум вдвічі більше українців, як ми це робили у 2022 році”, — сказала Мурнієце після зустрічі.

Міністр оборони також заявила, що весь світ захоплюється мужністю та самовідданістю українських збройних сил та мирних жителів у війні з Росією. Однак, щоб перемогти у цій битві, світ має не лише слухати, що говорить Україна, а й чути Україну. “Ми – Латвія – не просто слухаємо, що говорять Президент України, Міністр оборони та Збройні сили. Ми чуємо, про що просить Україна, щоб мати можливість протистояти та перемогти агресора. І ми діємо”, – наголосила міністр.

Для узгодження подальшої союзницької допомоги Україні міністр оборони Латвії візьме участь у засіданні контактної групи з оборони України в Рамштайні, Німеччина, у п’ятницю, 20 січня.

Міноборони повідомило на початку січня, що підтримка, яку Латвія надає Україні, склала 0,93% від ВВП, або понад 314 млн. євро. З цієї суми приблизно 300 млн. євро — це військова підтримка, надана латвійським урядом Україні, а решта — кошти, пожертвувані латвійцями. Військова допомога Латвії Україні складається з боєприпасів, протитанкових засобів, зенітно-ракетних комплексів “Stinger”, безпілотних літальних апаратів, самохідних гаубиць, вертольотів, палива, індивідуального спорядження, сухих пайків для солдатів та інших необхідних предметів.

Міноборони спільно з організацією “Підприємці за мир” реалізує ініціативу, яка має на меті зібрати пожертвування у розмірі понад 7 млн євро для постачання військової техніки, бронежилетів, броньованих машин швидкої допомоги, технологічних рішень та інших видів військової допомоги для збройних сил України, таких як біноклі. та прилади нічного бачення.

Також за підтримки Міноборони  Латвії в Україну регулярно доставляється різноманітна гуманітарна та медична допомога, організована у співпраці з Ziedot.lv та рухом “Підприємці за мир”.

У свою чергу, в рамках акції “Твіттер-конвой” солдатам ЗСУ вже передано понад 900 позашляховиків.

Як повідомляло Інше ТВ, Депутати Європарламенту закликають Шольца надати Україні бойові танки Leopard 2. Шольц в Давосі обіцяє Україні підтримку, а щодо танків мовчить



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube