У другий тур виборів президента Чехії вийшли два кандидати. Що вони говорять про війну в Україні?


08:0215.01.2023

До другого туру виборів президента Чеської Республіки практично з рівним результатом вийшли два кандидати – колишній начальник Генштабу Чеської Армії генерал Петр Павел і колишній прем’єр-міністр, голова партії ANO Андрій Бабіш.

Про це повідомляє «Радіо Прага», передає Інше ТВ.

Обидва претенденти на крісло в Празькому Граді набрали близько 35% голосів, обігнавши шістьох інших кандидатів. Перший тур голосування відбувся 13-14 січня. Другий тур заплановано на 26-27 січня.

У другий тур виборів президента Чехії вийшли два кандидати. Що вони говорять про війну в Україні? 1
У другий тур виборів президента Чехії вийшли два кандидати. Що вони говорять про війну в Україні? 3

Але нам, українцям, цікаво, яку позицію вони займають щодо війни в Україні.

Петр Павел: генерал, колишній начальник Генштабу Армії Чеської Республіки. Протягом трьох років очолював Військовий комітет НАТО.

“Росія повинна програти в Україні, тому що її можливий успіх був би витлумачений як слабкість Заходу”, – вважає Петро Павел, який підтримує продовження поставок Україні зброї.

На запитання про те, як він бачить поразку Російської Федерації, Пьотр Павел відповів: “Одна справа, наші бажання, і інша, чого реально можна досягти. Зрозуміло, всі ми хочемо, щоб Росія зазнала в Україні поразки, щоб було відновлено її територіальну цілісність у початкових кордонах. Щоб Росія компенсувала збитки, а військові злочинці постали перед трибуналом. Питання, що з усього цього можна досягти. Думаю, успіхом буде відновлення територіальної цілісності України мінімум на стан перед 24 лютого 2022 року”.

При цьому, на його думку, Україна сама має вирішити, коли скаже: “Тепер ми досягли умов, на яких згодні вести мирні переговори”.

На запитання про можливість безпосередньої участі НАТО у військових діях на боці України в телеінтерв’ю Петро Павел відповів: “Це стало б очевидним вступом НАТО у війну. При цьому ми від самого початку наголошуємо, що ні в чиїх інтересах робити так, щоб розгорівся конфлікт між НАТО і Росією. Виходячи з цього, робляться всі дії, що знаходяться нижче межі безпосереднього вступу у війну”.

“Оголошення безполітної зони країнами НАТО є оголошенням війни Росії. І це було головною причиною, чому країни Північноатлантичного альянсу на це не пішли. З іншого боку, всі члени НАТО підтримують Україну зброєю, включно з найсучаснішою. Для того, щоб ми краще захистили повітряний простір України, ми повинні були і зараз це робимо – постачаємо більш досконалу зброю і у великих кількостях, так, щоб свій повітряний простір вони могли ефективно захистити самі”, – вважає військовий.

Андрій Бабіш: підприємець-мільярдер родом зі Словаччини. У 2011 році пішов у політику, заснувавши партію ANO. Обіймав посаду міністра фінансів, а потім прем’єр-міністра.

Свою позицію з питання російсько-української війни Андрій Бабіш сформулював так: “Зрозуміло, я спробував би якимось чином сприяти тому, щоб хтось уже почав говорити про мир. Адже ми не хочемо війни!”

Андрій Бабіш нагадує, що підтримує українців фінансово. “Ми допомагаємо Україні. Ми були єдиною партією, яка виділила на це 10 мільйонів крон. Я врятував тисячу волинських чехів – заплатив готівкою водіям, які поїхали в Житомир, де падали бомби. Я побував на словацько-українському кордоні, я був у Капушанах, куди ми посилали гуманітарну допомогу. А що зробили інші політики? Скільки своїх грошей виділили на допомогу українським біженцям?” – запитує Андрій Бабіш.

З приводу продовження поставок Україні зброї кандидат на пост президента заявив наступне: “Але у нас немає ніякої зброї! Нам потрібна зброя для Чеської армії. Питання поставок потрібно, зрозуміло, координувати в рамках ЄС і НАТО”.

“Я не думаю, що нам слід продовжувати постачати зброю Україні. Ми дали зброю і зупинили Путіна. Він хотів захопити всю Україну і це йому, хвала Богу, не вдалося”, – цитує слова Бабіша журнал Respekt.

Глава опозиційної партії вважає, що замість України чеському уряду слід більше займатися внутрішньою політикою.

Додамо, що два кандидати, які посіли 3-тє і 4-те місце в першому турі виборів президента Чеської Республіки, – колишній ректор університету ім. Менделя, економіст Дануше Нерудова і сенатор Павел Фішер, – заявили, що в другому турі підтримають генерала Петра Павела.

Як повідомляло Інше ТВ, «Хоробрим захисникам України»: прем’єр-міністр Чехії залишив побажання на модернізованому танку Т-72



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube