Туреччина таємно постачає Україні касетні боєприпаси


10:0611.01.2023

Туреччина наприкінці 2022 року розпочала негласні постачання для ЗСУ касетних снарядів виробництва США.

Про це повідомляє з посиланням на обізнані джерела Foreign Policy.

Про те, що Туреччина погодилася таємно передати Україні запаси американських касетних снарядів, повідомили виданню обізнані стосовно питання діючі та колишні офіційні особи США та Європи.

За даними джерел, Туреччина у листопаді 2022 року розпочала постачання Україні касетних снарядів, які були виготовлені в епоху холодної війни в рамках угоди про спільне виробництво зі США. Це сталося після того, як Вашингтон відмовився передавати Києву свої запаси таких боєприпасів, і Туреччина виявилася єдиною країною, де Україна могла їх отримати.

“Це показує, що хоча Туреччина в деяких відносинах зближується з Росією, вона є принципово важливим союзником України у військовому сенсі”, – сказало одне з джерел FP.

Експерти вважають, що касетні боєприпаси є найбільш ефективним засобом для знищення російських військ, що окопалися на відкритій місцевості, пише видання.

Туреччина раніше публічно наполягала на тому, що після підписання Конвенції про касетні боєприпаси у 2005 році вона такі боєприпаси не застосовувала, не виробляла, не імпортувала та не передавала.

Касетні (кластерні) боєприпаси призначені для знищення бронетехніки та піхоти на відкритому просторі. Касетний снаряд розпадається на десятки дрібніших зарядів, які можуть залишатися на полі бою роками, якщо не вибухнуть одразу. Законодавство США забороняє експорт таких снарядів. Застосування касетних боєприпасів жорстко обмежене міжнародними угодами, їх застосування не повинно загрожувати цивільним об’єктам та мирному населенню.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube