В США вважають, що українці зможуть створити для прориву залізний кулак з отриманої бронетехніки


22:0810.01.2023

Відбулися “суттєві” зміни в типах озброєнь, які США та їхні союзники надають Україні для задоволення запитів Києва щодо вогневої потужності.

Про це повідомили CNN два високопоставлені американські чиновники.

Останнє оголошення США про допомогу включало більше наступального озброєння, такого як бойові машини Бредлі і передові ракетні системи великої дальності, що відображає характер поля бою на сході України і переконання, що Україна бачить вікно для відновлення території до того, як Росія перегрупується, сказав один з чиновників, описавши нові системи озброєння як такі, що надають українцям “набагато більше можливостей”.

Один з американських чиновників також зазначив, що Україна дотримується обмежень на використання зброї, наданої Заходом, що пом’якшує застереження щодо надання більш потужних систем.

Американські посадовці підкреслили, що українці розробляють і дотримуються власної стратегії, а кроки США мають на меті підтримати цю стратегію і задовольнити їхні потреби на полі бою.

“Ми перебуваємо в постійному контакті з Україною щодо того, що їй потрібно для самозахисту, і ми вважаємо, що ми задовольняємо ці потреби. З розвитком ситуації збільшується і наша допомога”, – заявила речниця РНБ США Едріенн Вотсон в інтерв’ю CNN.

Минулого тижня США оголосили про надання найбільшої військової допомоги з початку війни, повідомивши, що надають Бредлі, які, за словами одного з високопосадовців Пентагону, призначені для посилення наступальних бойових можливостей України.

Речник Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер також заявив минулого тижня, що “Бредлі”, які є броньованими машинами, здатними перевозити війська в бій і можуть бути оснащені протитанковими керованими ракетами TOW, забезпечать “рівень вогневої потужності і броні, який принесе переваги на полі бою, оскільки Україна продовжує захищати свою батьківщину”.

“Залізний кулак”

Експерти сходяться на думці, що “Бредлі” надають Києву нові значні наступальні можливості.

“Я уявляю, що українці зроблять, якщо візьмуть ці 50 “Бредлі” і розмістять більшість з них в одному батальйоні або в одній бронетанковій бригаді … і створять залізний кулак, який буде використовуватися для проникнення в російську лінійну оборону”, – сказав генерал-лейтенант армії у відставці Бен Ходжес, колишній командувач Сухопутних військ Збройних сил США в Європі і НАТО, а в даний час – старший радник організації “Права людини понад усе” (Human Rights First).

“Ми позиціонуємо Україну як таку, що здатна рухатися вперед і відвойовувати території”, – додала в п’ятницю заступник помічника міністра оборони США Лора Купер.

Адміністрація Байдена досі підкреслювала, що підтримує оборону України від російських атак, зокрема протиповітряну оборону, яка, за словами Райдера в п’ятницю, все ще залишається “головним пріоритетом”.

“Суттєві” зміни в озброєнні надають Україні більше наступальних можливостей у порівнянні з першими місяцями війни, заявив один з американських посадовців.

Ці зміни, включаючи надання сучасних систем протиракетної оборони більшої дальності, таких як ракетна система Patriot, та бронетехніки, такої як Bradley, яку офіційні особи охарактеризували як “вбивцю танків”, відбулися після того, як українські сили продемонстрували, що вони можуть використовувати ці системи належним чином, не завдаючи ударів по російській території. США вже надали інші системи великої дальності, такі як Високомобільна артилерійська ракетна система (HIMARS), яку Україна нещодавно використала для нанесення удару по російським військам в окупованому місті Макіївка.

США та їхні партнери оцінюють, що Україна виграє від розширення наступальних операцій зараз, щоб відвоювати територію до того, як Росія зможе перегрупувати свої сили для будь-якої власної наступальної операції.

У п’ятницю Купер заявив, що президент Росії Володимир Путін “не відмовився від своїх цілей” щодо придбання української території, але “реальність російської слабкості … зіткнулася з цими цілями”. Райдер додав, що однією з таких слабкостей є здатність Росії захищати захоплену територію.

“І тому, коли ви дивитеся на реакцію США та міжнародної спільноти, яка надає обладнання, а також, що важливо, тренування, які ми проводимо, це дає Україні можливість змінити співвідношення сил на полі бою, набрати обертів і не тільки захистити свою територію, але й, сподіваюсь, повернути її назад”, – сказав Райдер.

Прихильники надання більших можливостей українським військовим кажуть, що зараз настав час збільшити можливості, які Вашингтон надає Києву. У суботній статті в Washington Post колишній держсекретар Кондоліза Райс і міністр оборони Боб Гейтс закликали до “різкого збільшення військових поставок і потенціалу”. І найголовнішою можливістю, яка їм потрібна, за словами Райс і Гейтса, є бронетехніка.

З моменту оголошення про надання Україні “Бредлі” виникали питання щодо того, що може статися далі, а саме, чи розглядатимуть США можливість надання Україні танків M1 Abrams. Відповідаючи на запитання про небажання надавати танки “Абрамс” Україні в п’ятницю, Купер сказав журналістам, що адміністрація “завжди дивиться на те, що потрібно Україні”, але вони повинні “усвідомлювати міркування технічного обслуговування і підтримки танків”.

“Безумовно, ми знаємо, що танк “Абрамс”, окрім того, що він є пожирачем газу, є досить складним в обслуговуванні”, – сказав Купер.

США також зважають на внутрішню політику, і Палата представників, контрольована Республіканською партією, менш прихильно ставиться до військової допомоги Україні. Республіканці в Палаті представників вже давно закликають до посилення нагляду за пакетами допомоги Україні. Деякі з них, однак, зайняли більш агресивну позицію і заявили, що виступатимуть проти певних пакетів озброєнь.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube