“Путін збожеволів”. Про що непублічно все частіше говорять китайські чиновники, і що далі


21:3910.01.2023

За інформацією журналістів, лідер Китаю Сі Цзіньпін бажає перезавантажити відносини із країнами Заходу. Водночас Пекін переоцінює переваги тісних відносин з Москвою, адже розуміє, що РФ не зможе здолати Україну.

Росія не попередила Китай про свої наміри розпочати повномасштабне вторгнення на територію України. Тепер в уряді Китаю говорять про недовіру особисто до президента РФ Володимира Путіна та про наміри лідера КНР Сі Цзіньпіна перезавантажити відносини з країнами Заходу.

Про це повідомляє видання Financial Times із посиланням на джерела, передає Фокус.

Журналісти пишуть, що Пекін бажає покращити відносини з європейськими державами, які сильно постраждали через те, що Китай підтримував РФ упродовж усієї війни в Україні. Водночас відправною точкою дипломатичного перезавантаження Сі Цзіньпіна є переоцінка в Пекіні переваг тісних відносин з Москвою.

“Путін збожеволів. Рішення про вторгнення прийняла дуже невелика група людей. Китай не повинен просто слідувати за Росією”, — сказав один китайський чиновник на умовах анонімності.

За інформацією видання, Китай тепер розуміє, що Росії не вдасться здолати Україну і вона вийде з війни другорядною державою. Представники китайської влади кажуть, що РФ значно ослабла в економічному та дипломатичному відношенні на світовій арені.

Недовіра до Путіна

Крім того, попри всі публічні заяви про двосторонню дружбу, у приватних бесідах деякі китайські офіційні особи висловлюють недовіру до Володимира Путіна.

П’ять високопоставлених китайських чиновників, знайомих із цим питанням, за останні дев’ять місяців розповіли журналістам, що Москва не інформувала Пекін про свій намір розпочати повномасштабне вторгнення в Україну до того, як Путін наказав про напад.

Джерело стверджує, що під час зустрічі Сі Цзіньпіна та Володимира Путіна 4 лютого 2022 року глава Кремля заявив, що “не виключає вжиття будь-яких можливих заходів, якщо українці нападуть на російську територію та викличуть гуманітарну катастрофу”. За словами співрозмовника, китайська сторона сприйняла ці слова як сигнал щодо можливості деякого обмеженого військового втручання, а не тотального вторгнення.

Провал розвідданих Китаю

За інформацією журналістів, заступник глави МЗС Китаю та головного експерта з РФ Ле Юйчена знизили на посаді “на два рівні старшинства” через те, що той не зміг спрогнозувати російське вторгнення в Україну.

“Він був визнаний винним у провалі розвідувальних даних про вторгнення Росії”, — сказало джерело.

Китайські чиновники та європейські дипломати кажуть, що Пекін не знав про намір Москви розпочати повномасштабну війну проти України.

Нагадаємо, 30 грудня глава КНР та президент РФ обговорили перспективи переговорів з Україною. За словами Сі Цзіньпіна, шлях до діалогу буде нелегким, але Китай схвалює прагнення РФ до дипломатичного розв’язання конфлікту.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube