Якщо війна в Україні закінчиться, проблеми у відносинах НАТО-росія залишаться – Столтенберг


15:1009.01.2023

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на конференції з безпеки у Селені (Швеція) 8 січня заявив, що якщо війна в Україні закінчиться, проблеми у відносинах між Альянсом та росією залишаться. Він додав, що ситуація у сфері безпеки в Європі “змінилася назавжди”, передає УНН.

“Незалежно від того, коли і як ця війна закінчиться, ми повинні визнати, що ситуація з безпекою в Європі змінилася назавжди. Режим у москві хоче іншої Європи. Вона (росія – ред.) хоче контролювати сусідні країни, а демократію та свободу бачить як загрозу. Це ставить росію в положення постійної конфронтації із Заходом. Тому навіть якщо ця війна закінчиться, проблеми в наших відносинах з росією залишаться”, – сказав він.

Столтенберг зауважив, що НАТО та союзники роблять значний внесок для України, зокрема надають зброю, обладнання та організовують військові навчання. Він наголосив, що перемога російського диктатора у війні проти України є небезпечною не лише для країни, а й для Альянсу.

“Якщо путін переможе в Україні, це буде трагедія для українців. Але це також небезпечно для нас. Повідомлення йому та іншим авторитарним лідерам полягатиме в тому, що якщо вони застосують військову силу, то отримають те, що хочуть. Це зробить нас більш уразливими. Не буде міцного миру, якщо гніт і тиранія переможуть над свободою і демократією” – заявив генсек.

За його словами, недооцінювати росію небезпечно. Він зазначив, що українські бійці завдали великих втрат країні-агресорці, але окупанти “знову продемонстрували готовність йти на великий ризик і терпіти великі людські втрати”. Столтенберг повідомив, що вони вже мобілізували 200 000 додаткових військ.

Наразі немає жодних ознак того, що амбіції росії змінилися, підсумував генеральний секретар Альянсу.

Читайте: Генсека НАТО номіновано на Нобелівську премію миру



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube