85% українців проти територіальних поступок України для досягнення миру – опитування


17:4202.01.2023

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів опитування, чи готові українці до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру – 85% опитаних вважають це “неприпустимим”, інформує УНН.

Подібне опитування КМІС проводив також у травні, липні і вересні 2022 року. Згідно з відповідями у грудні 2022-го, для 85% респондентів жодні територіальні поступки не є припустимим. Лише 8% вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій.

Для порівняння, у вересні неприпустимими поступки вважали 87% опитаних. Соціологи зауважують, що різниця з поточним показником – у межах статистичної похибки, тобто, фактично змін не відбулося. Також у вересні стільки ж українців (8%) виступали за переговори й готові були відмовитися від певних територій.

Згідно з даними в регіональному вимірі, серед жителів Сходу, який зараз зазнає інтенсивних боїв, 80% проти поступок (готові на поступки – лише 9%), а серед жителів Півдня – 82% проти поступок (готові – лише 10%). Порівняно з вереснем у всіх регіонах ситуація більш-менш стабільна, додали соціологи.

“Українці після 10 місяців виснажливої та жорстокої війни зберігають стійкість та відкидають наратив “потреби територіальних поступок для умиротворення агресора”. З жовтня і донині росія здійснює регулярні терористичні атаки на українську енергетичну інфраструктуру, залишаючи мільйони українців без світла, тепла і води… Проте аналіз суспільних настроїв у динаміці засвідчує, що всі ці численні атаки ніяк не вплинули на готовність українців іти на компроміси”, – заявив заступник виконавчого директора КМІС Антон Грушецький.

Читайте: Як поляки сприймають українців через 9 місяців війни: нове опитування



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube