Як антиросійський повстанець Кадиров став собачкою путіна і отримав замовлення на вбивство Зеленського


06:0517.12.2022

Рамзан Кадиров, колись антиросійський повстанець, тепер отримує мільярди від Москви і виконує брудну роботу для Путіна в Україні.

Про це йдеться у статті Wall Street Journal

На початку війни в Україні Президент Володимир Путін наказав лідеру Чечні Рамзану Кадирову захопити урядові будівлі в Києві та вбити українського президента, стверджують представники української розвідки та безпеки.

За словами жителів Чечні, коли Путіну потрібно було більше солдатів на лінії фронту, що швидко руйнується, воєначальник збирав тисячі чоловіків, іноді примусово, і відправляв їх туди.

Тепер, після послідовних російських відступів, люди Кадирова дисциплінують пригнічені російські війська на фронті та викорінюють ймовірних шпигунів на окупованих українських територіях – іноді вдаючись до тортур, кажуть українські посадовці та правозахисні організації.

З початку вторгнення Путін покладався на офіцерів, бізнесменів та іррегулярних акторів, щоб забезпечити Кремль тим, чого він найбільше потребує для підтримки свого тривалого наступу: грошима, навчанням та живою силою.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заперечив, що російський лідер наказав чеченському бойовику вбити президента України Володимира Зеленського, назвавши це твердження “абсолютно абсурдним, безпідставним і брехливим”. Кадиров не відповів на прохання про коментар.

Згідно з документами та інтерв’ю з українськими чиновниками і людьми, близькими до Кремля, Путін протягом десятиліть використовував величезний бюджет Росії для підтримки Кадирова. Зараз 46-річний чеченський ватажок докладає всіх зусиль, щоб виконати критичні вимоги російського лідера у воєнний час.

Ці відносини – одні з найважливіших в Росії – демонструють ризики і винагороди, які приходять з допомогою в підтримці системи Путіна.

Кадиров служить кремлівським силовиком у Чечні, неспокійній республіці на російському Північному Кавказі. Протягом майже 20 років Москва надсилала йому мільярди доларів, які він використовував для управління своїм рідним регіоном як особистою вотчиною з власною висококваліфікованою приватною армією.

Продовження державного фінансування зміцнює владу Кадирова в переважно мусульманському регіоні, де жителі і аналітики кажуть, що багато хто його ненавидить.

“Підтримка і гроші Путіна перетворили Кадирова з нуля на героя, так би мовити, але також зробили його вразливим і повністю залежним”, – сказала Катерина Сокирянська, багаторічний експерт з питань Чечні, яка раніше працювала в Міжнародній кризовій групі, брюссельському аналітичному центрі, що працює над запобіганням війнам. “Це в центрі всього, що він робить зараз”.

Чеченський лідер має рідкісну пряму лінію з Путіним, причому президент контактує з Кадировим особисто, а не через помічників, як з іншими губернаторами Росії, за словами колишнього кремлівського чиновника і іншої людини, близької до Кремля.

За продовження своєї ролі у війні – яку він намагається широко документувати в соціальних мережах – Кадиров заявив, що Чечня заслуговує на сотні мільярдів рублів нових інвестицій.

Російський президент “цінує управлінські якості Кадирова”, заявив прес-секретар Кремля Пєсков, але сказав, що їхні “відносини не виходять за рамки відносин глави держави і глави суб’єкта”.

Пєсков заявив, що Путін і Кадиров регулярно говорять про військові дії, зазначивши, що два чеченські батальйони знаходяться на передовій.

Політологи кажуть, що Кадиров намагається підірвати інших, з якими він зараз конкурує за гроші Кремля. Він став провідним критиком російського міністерства оборони, публічно звинувативши принаймні одного генерала поіменно у невдачах на полі бою – те, що може призвести до багаторічного ув’язнення середньостатистичного російського громадянина.

До приходу до влади Путіна Кадиров і Кремль були по різні боки. Чеченець і його батько Ахмат воювали з сепаратистськими повстанцями проти росіян у першій чеченській війні в 1990-х роках, а потім перейшли на бік Москви і приєдналися до неї у 2000 році, щоб взяти її під свій контроль.

Після того, як батько Кадирова був убитий в результаті вибуху бомби в 2004 році, Путін викликав 27-річного Кадирова, одягненого в спортивний костюм, до Кремля, щоб продемонструвати свою підтримку. Кілька років по тому, коли Кадирову виповнилося 30 років, він зайняв місце свого батька на посаді глави Чечні.

США запровадили санкції проти Кадирова у 2017 та 2020 роках за ймовірні порушення прав людини його військами вдома, де він розправився з рештою сепаратистів та тими, хто виступає проти нього. США заявили, що його війська причетні до вбивства у 2015 році відомого російського опозиційного лідера Бориса Нємцова, який був застрелений за кілька кроків від Кремля. У вересні США знову запровадили проти нього санкції за сприяння вторгненню Путіна в Україну.

Кремль платить близько 6,5 мільярдів доларів США в казну Чечні щороку, заявив Кадиров у публічній заяві, яку він розмістив у Telegram, додатку для обміну повідомленнями, де він є активним учасником, часто знімаючись у власних відео для безпосереднього спілкування з громадськістю. Згідно з даними російського бюджету, Кремль забезпечує близько 80% коштів регіону.

Пєсков заявив, що кожен російський регіон отримує гроші з Москви і що сума субсидій Чечні змінюється щороку.

Міністерство фінансів США заявило, оголошуючи про свій останній раунд санкцій, що “Кадиров накопичив надзвичайне багатство в результаті його тісних відносин з Володимиром Путіним”, зазначивши, що він володіє “будинком в Об’єднаних Арабських Еміратах, приватним зоопарком, дорогими приватними транспортними засобами і щедрим сльозовим фондом”.

Кадирівці воювали на боці Кремля у п’ятиденній війні в Грузії в 2008 році, були розгорнуті в Україні в 2014 році, щоб допомогти Путіну захопити Крим, а два роки потому вирушили до Сирії, щоб утримувати села, захоплені сирійським урядом.

Російські силові еліти критикують Кадирова за те, що він грає за власними правилами, але розуміють, що вони безсилі кинути йому виклик, кажуть аналітики, в тому числі Марк Галеотті, головний директор лондонської консалтингової компанії Mayak Intelligence, який багато пише про Чечню та її лідера.

За три тижні до вторгнення в Україну 24 лютого Путін викликав його до Москви, щоб обговорити стратегію, за словами представників української розвідки. За їхніми словами, він спрямував чеченця на захоплення Києва і вбивство українського президента.

У наступні дні Кадиров виглядав впевнено. “Пане Зеленський, настала година, коли клоунада закінчується”, – написав він у своєму Telegram-каналі 14 лютого, коли його війська готувалися до місії в сусідній Білорусі.

Передбачуване вбивство президента, гучне і бажане завдання, було “своєрідним бонусом, який вони давали Кадирову”, – сказав Олексій Данилов, секретар Ради національної безпеки і оборони України.

Війська Кадирова увійшли в Україну 25 лютого, на наступний день після вторгнення, трьома колонами добре озброєних бронетранспортерів. На відео, перехопленому українською розвідкою і переглянутому журналом, високопоставлений чиновник, лояльний до Кадирова, доповідає своєму босу про початок місії.

“Час – рівно 00:00. Ми починаємо рухатися”, – сказав він Кадирову. “Більше 1500 чоловік особового складу, кращі спецпідрозділи, кращі бійці”, – додав офіцер.

Протягом декількох днів Кадиров транслював відеозаписи атак на своєму особистому телеграм-каналі, де він має понад три мільйони підписників, у камуфляжі та окулярах нічного бачення, з великокаліберними кулеметами та снайперськими гвинтівками.

Але, як і інші російські підрозділи по всій лінії фронту, чеченці зустріли жорсткий опір. Перша з трьох їхніх груп була майже повністю знищена на підступах до Києва. Дві інші групи зупинили своє просування для перегрупування, так і не дійшовши до столиці.

Ця невдала спроба виявилася передвісником набагато більшого виклику для Путіна і Кадирова. Зеленський не тільки вижив, але й не погано себе почував.

Коли військова операція провалилася, Кадиров звернувся до свого народу з проханням про тіньову мобілізацію.

Представники влади і релігійні лідери відвідували громадські місця, такі як клуби відеоігор і спортзали, пропонуючи до 300 000 рублів, або близько 4600 доларів, на місяць за участь у війні, розповів 35-річний колишній житель Чечні, який втік у серпні, кілька його сусідів і друзів записалися воювати.

За словами місцевих жителів і правозахисників, сили безпеки Кадирова примушують служити найбільш вразливих – чоловіків з боргами, кримінальним минулим або підозрюваних у гомосексуальній орієнтації.

Один 37-річний чеченець, який був затриманий після пересилання антикадирівських повідомлень у групу WhatsApp, розповів, що офіцер після йогоз умовно-дострокового звільнення запитав, чи хоче він воювати в Україні. Коли він відмовився, офіцер сказав, що він повернеться до в’язниці, якщо не з’явиться на розташовану неподалік військову базу. Натомість чоловік, який вже бачив, як двоє сусідів повернулися з війни у мішках для трупів, пішов у підпілля.

“Я не для того пережив дві війни проти Москви, щоб йти і вмирати за Путіна в Україні”, – сказав він.

Потреба в живій силі тільки зростала. До середини червня, за оцінками західних розвідок, було вбито десятки тисяч російських військовослужбовців, хоча Москва оспорює ці цифри.

Пізніше того ж місяця Кадиров знову активізував свої зусилля, оголосивши про формування чотирьох нових батальйонів. За словами місцевих жителів і правозахисників, він розправився з власним населенням, змусивши тисячі чоловіків піти на фронт. Він широко вербував людей з інших російських регіонів, заманюючи пропозиціями щодо оплати праці та навчання. Кадиров сказав, що він платить за свої операції, в тому числі за зброю і логістику. Точна сума, яку він витратив, не розголошується.

Яскраві відео на підконтрольних Кадирову Telegram-каналах показують, як новобранці в його тренувальному центрі в місті Гудермес стріляють по мішенях і ведуть міську війну у відтворених кварталах, подібних до українських.

Приплив погано підготовлених сил допоміг сповільнити просування українських військ на окремих ділянках поля бою. Війська Кадирова взяли на себе нову роль – дисциплінувати солдатів і не давати їм дезертирувати – під страхом насильства, як показують відеозаписи і документи.

“Після масового дезертирства російських окупантів, – сказав в інтерв’ю представник української військової розвідки, – Росія збільшить присутність кадирівців на фронтах, де вони формуватимуть другу і третю лінії оборони та утримуватимуть людей на місці”.

За словами мешканців, коли Росія скоротила сили в Херсоні, перекинувши свої більш досвідчені війська і техніку через Дніпро, мобілізовані солдати були залишені там – разом з чеченськими підрозділами, які стежили за тим, щоб ці мобілізовані солдати не втекли.

На відео, яке поширюється на антикадирівських чеченських телеграм-каналах, показано, як один із солдатів Кадирова в окопі керує російськими підрозділами з-за лінії фронту. Коли солдати тікають з поля бою, він вимагає пояснень від одного з них, який каже йому, що їхня позиція не може встояти проти артилерії.

Протягом усього конфлікту солдати Кадирова були відправлені в окуповані Росією міста, включаючи Бучу під Києвом та міста Маріуполь і Сєвєродонецьк на Донбасі. Там вони полювали на українських шпигунів або партизанів, в деяких випадках переходячи від квартири до квартири, допитуючи, затримуючи і катуючи мешканців та обшукуючи будинки, повідомили українські чиновники та правозахисники.

“Люди Кадирова проводять зачистку після завершення бойових дій, – сказала Марія Давідссон, директор шведської правозахисної групи для чеченських емігрантів. “Вони виконують найбруднішу роботу, катують”.

На жахливому відео, широко поширеному в соціальних мережах на початку цього літа, боєць військ Кадирова в Сєвєродонецьку зняв, як каструє українського полоненого перед тим, як його розстріляти, що викликало обурення серед правозахисних груп.

У вересні дружини промосковських бойовиків з утримуваних Росією районів Донбасу подали офіційну скаргу на людей Кадирова голові підконтрольної Росії східноукраїнської держави, відомої як Донецька Народна Республіка. У листі, завіреному українськими офіційними особами, засуджувалося насильство, яке чеченці застосовували проти бойовиків, включаючи звинувачення у зґвалтуваннях.

Коли нещодавно на вулицях Москви пролунали протести проти того, як Росія веде війну та мобілізацію, Кадиров позиціонував себе корисним для Путіна і в цьому питанні.

У відео, опублікованому від його імені в жовтні, один з головних союзників чеченського лідера застеріг російських студентів від протестів проти Кремля або мобілізації, заявивши: “Кожен з вас відповість за осквернення і образу нашої країни, нашого гімну, нашої конституції і нашого президента Володимира Володимировича Путіна”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube