Джорджія проголосувала за демократів. Що змінив другий тур виборів у цьому штаті США


10:4707.12.2022

Уніч проти 7 грудня (за київським часом) у США вирішилася доля Сенату, завдяки закінченню підрахунку голосів другого туру виборів у штаті Джорджія. Безапеляційну перемогу отримав чинний сенатор Рафаель Ворнок, який представляє демократичну партію. За нього віддали свої голоси 51,3% жителів штату, поки за його опонента-республіканця Гершеля Волкера лише 48,7%.

Більше подробиць про закінчення американських виборних перегонів повідомляє Associated Press. Завдяки перемозі Ворнока, більшість місць у Сенаті залишиться за демократами (51 проти 49), що дуже добре для адміністрації Байдена.

“Після наполегливої кампанії для мене честь виголосити найсильніші слова, які будь-коли мали вагу в демократії: люди висловилися”, — зазначив Ворнок під час виступу після оголошення результатів виборів.

Варто зазначити, що демократ Ворнок є першим темношкірим американцем, який представляє Джорджію у Сенаті. Вперше на цю посаду він вступив у січні 2020 року.

Через програш Гершеля Волкера республіканці втратили можливість “розділити” Сенат, зрівнявши в ньому кількість представників двох партій. Однак хоч демократи і здобули свою більшість тут, боротьбу за Палату представників вони програли. Тепер наступні два роки США доведеться жити за розділеного Конгресу. Втім, навіть така ситуація — набагато краща для команди Байдена, аніж раніше уявлялося завдяки більшості прогнозів політологів.

Після другої перемоги Ворнока у другому турі за багато років демократи матимуть більшість у Сенаті 51-49, отримавши місце з нинішнього розподілу 50-50 після перемоги Джона Феттермана у Пенсильванії. Однак уряд буде розділений, оскільки республіканці з невеликим відривом отримають контроль над Палатою представників.

“Я часто кажу, що голосування – це свого роду молитва за світ, якого ми бажаємо для себе і для наших дітей”, – заявив Ворнок, баптистський пастор і перший чорношкірий сенатор у своєму штаті. “Джорджія, ви молилися вустами і ногами, руками і ногами, головами і серцями. Ви доклали багато зусиль, і ось ми стоїмо разом”.

На виборах минулого місяця Ворнок випередив Волкера на 37 000 голосів з майже 4 мільйонів, але не подолав 50-відсотковий бар’єр, необхідний для уникнення другого туру. Сенатор, схоже, прямував до більшого остаточного відриву у другому турі у вівторок, а Вокер, футбольна легенда Університету Джорджії та НФЛ, не зміг подолати безліч шкідливих звинувачень, включаючи заяви про те, що він заплатив за аборти двох колишніх подруг, незважаючи на те, що підтримував національну заборону на цю процедуру. В особистому житті Вокер зіткнувся з новою увагою до попередніх свідчень своєї колишньої дружини про домашнє насильство, включаючи деталі того, що він одного разу приставив пістолет до її голови і погрожував вбити її. Він ніколи не заперечував цих деталей і писав про свої схильності до насильства в мемуарах 2008 року, в яких пояснював свою поведінку психічним захворюванням.

“Цифри виглядають так, ніби вони не збираються складатися”, – сказав Волкер, союзник і друг колишнього президента Дональда Трампа, сказав прихильникам пізно ввечері у вівторок в Залі слави студентського футболу в центрі Атланти. “У житті немає виправдань, і я не збираюся виправдовуватися зараз, тому що ми влаштували справжню битву”.

Перемога демократів у Джорджії закріплює місце штату в якості поля битви на глибокому півдні через два роки після того, як Ворнок і інший демократ від Джорджії Джон Оссофф виграли другий тур виборів 2021 року, що дало партії контроль над Сенатом всього через кілька місяців після того, як Байден став першим кандидатом в президенти від Демократичної партії за останні 30 років, який виграв Джорджію.

Поразка Волкера завершує боротьбу Республіканської партії в цьому році за перемогу з недосконалими кандидатами, відлитими за зразком Трампа, що є ударом по колишньому президенту, коли він будує свою третю заявку в Білий дім напередодні 2024 року.

Нова абсолютна більшість демократів в Сенаті означає, що партії більше не доведеться вести переговори про розподіл влади з республіканцями і не доведеться покладатися на віце-президента Камалу Харріс, щоб розбити стільки голосів, скільки потрібно.

Національні демократи святкували у вівторок, а Байден опублікував у Твіттері фотографію свого вітального телефонного дзвінка сенатору. “Виборці Джорджії виступили за нашу демократію, відкинули ультра-МЕГАїзм і … відправили хорошу людину назад в Сенат”, – написав Байден, посилаючись на гасло Трампа “Зробимо Америку знову великою”.

Близько 1,9 мільйона голосів у другому турі було віддано в Джорджії поштою і під час дострокового голосування. Висока явка в день виборів додала ще близько 1,4 мільйона, що трохи більше, ніж в листопаді і в 2020 році.

Загальна явка все ще відставала від явки у другому турі виборів 2021 року, яка становила близько 4,5 мільйона. Групи із захисту виборчих прав вказали на зміни, внесені законодавцями штатів після виборів 2020 року, які скоротили період проведення другого туру з дев’яти тижнів до чотирьох, як на причину зниження рівня дострокового голосування та голосування поштою.

Також подібний результат виборів є дуже добрим для України, адже деякі експерти прогнозували зниження кількості військової допомоги при перемозі республіканців у Сенаті. При цьому представники обох партій запевняли, що підтримка Києва залишиться незмінною за будь-якого розкладу.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube