Час для віддяки настав? Іран просить у рф допомоги в придушенні народних протестів


22:0403.12.2022

Ісламська Республіка звернулася до Росії з проханням про допомогу в придушенні народного повстання шляхом постачання обладнання для боротьби з масовими заворушеннями і проведення тренувань.

Про це повідомляє Iran International.

Іранський режим попросив Москву направити радників, оскільки він готується до тривалої конфронтації з протестуючими і стурбований своїми обмеженими ресурсами як в живій силі, так і в техніці.

Секретні файли, нещодавно отримані хакерами і передані Iran International, також свідчать про те, що Тегеран покладається на інформацію з Москви в оцінці власної внутрішньої ситуації. У документах є посилання на те, що Росія прослуховує західні комунікації, щоб дати Тегерану оцінку характеру і силі протестного руху.

Нова інформація про звернення Тегерана за допомогою до Москви підтвердила висловлені наприкінці жовтня зауваження Білого дому про те, що Росія, можливо, консультує Тегеран щодо оптимальних методів придушення протестів, які тривають.

Прес-секретар Білого дому Карін Жан-П’єр заявила під час спільного брифінгу з координатором зі стратегічних комунікацій при Раді національної безпеки в Білому домі Джоном Кірбі, що Москва може допомагати Ісламській Республіці, спираючись на власний досвід придушення демонстрацій.

“Докази того, що Іран допомагає Росії розпалювати війну проти України, очевидні і вони є публічними. Іран і Росія стають тим ближчими, чим більш ізольованими вони стають”, – сказав Жан-П’єр. “Наше послання до Ірану дуже, дуже чітке: припиніть вбивати своїх людей і припиніть відправляти зброю до Росії, щоб вона вбивала українців”.

Кірбі заявив, що Білий дім впевнений у допомозі Росії в розгоні протестувальників, додавши, що це не припущення, а факт. “Ми знаємо, що вони, можливо, розглядають якусь підтримку Ірану в його здатності розправитися з протестувальниками. І, на жаль, Росія має досвід у цьому”, – сказав він.

Кірбі назвав це “ще одним прикладом того, як Росія та Іран зараз працюють разом, щоб порушувати не лише права людини та громадянські права людей в Ірані, але й, звичайно, ставити під подальшу загрозу життя українців”.

Зростаючий протест проти жорстокого придушення Іраном антиурядових протестів, що розпочався після побиття до смерті Махси Аміні, яке призвело до близько 470 інших вбивств, тепер посилюється нахилом Ісламської Республіки в бік Росії та підтримкою її вторгнення в Україну зброєю.

Це вже спричинило зміну політики у Вашингтоні, оскільки адміністрація Байдена заявила, що відновлення Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) 2015 року не є пріоритетом на даний момент і що США зосереджені на протестах в Ірані. Спеціальний посланник США по Ірану Роберт Меллі заявив на початку тижня, що президент Джо Байден готовий до військового варіанту, щоб запобігти отриманню Іраном ядерної зброї в разі, якщо санкції і дипломатія зазнають невдачі.

Високопоставлений командир Корпусу вартових ісламської революції в суботу повідомив Iran International, що головні командири КВІР закликали 1000 відставників допомогти придушити народне повстання, оскільки у них не вистачає сил, але тільки 300 з них погодилися повернутися на службу і придушити акції протесту.

На початку тижня аудіофайл, отриманий хактивістською групою Black Reward, засвідчив стурбованість іранських чиновників зношеністю сил безпеки, збоями в роботі ЗМІ і страйками робітників.

Останніми днями Black Reward отримала доступ до серверів інформаційної агенції “Фарс”, що дозволило їй передати Іран Інтернешнл аудіозапис зустрічі генерала Корпусу вартових ісламської революції з групою медіа-менеджерів або представників організацій, пов’язаних з КВІР.

З початку протестів було заарештовано близько 18 000 осіб, і вже винесено кілька смертних вироків протестувальникам, хоча жоден з них не був приведений у виконання. За даними норвезької агенції HRANA від 2 грудня, з 17 вересня в ході акцій протесту загинуло 469 протестувальників і 61 співробітник сил безпеки.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube