Деталі для іранських дронів-камікадзе виготовлялись компаніями США, Європи та Азії вже після введених санкцій – розслідування CAR


13:2624.11.2022

Попри санкції, накладені на Іран, дрони, які він виготовляв, і які росія використовувала для нападу на Україну, включали західні компоненти.

Про це йдеться у звіті, який у вівторок опублікувала британська дослідницька група, що займається аналізом зброї, пише «Голос Америки».

Як повідомляє газета New York Times, після поїздки до Києва групи розслідувачів Conflict Armament Research (CAR), вони стверджують, що дрони, якими росія бомбардує Україну, включно з цивільними об’єктами, виготовлялися в Ірані вже після запровадження санкцій «майже виключно компаніями зі штаб-квартирами в Сполучених Штатах, Європі та Азії». Одна з ракет, яку було знайдено в Україні, була виготовлена у травні цього року.

Як мовиться у звіті незалежної групи, що базується в Британії, і яка займається ідентифікацією та відстеженням зброї та боєприпасів у бойових діях, маркування більшості деталей, які перевірили дослідники, включаючи напівпровідники та інші передові електронні компоненти, вказувало на те, що вони були виготовлені в останні роки, коли Іран перебував під санкціями. Ці санкції, як наголошує звіт, були спрямовані саме на те, щоб позбавити іранський режим таких матеріалів.

У звіті мовиться, що дослідники CAR проаналізували залишки трьох моделей передових іранських безпілотних літальних апаратів – Shahed-131, який у росії переназвали «Герань-1» і Shahed-136, «Герань-2», які називають «камікадзе», бо вони вибухають при зустрічі з ціллю, а також Mohajer-6, який є розвідувальним дроном.

Як наголошують дослідники, CAR задокументував понад 500 компонентів, що охоплюють близько 200 унікальних моделей чотирьох безпілотників.

Британські дослідники стверджують, що у їхньому виготовленні брали участь «понад 70 виробників із 13 різних країн і територій», «причому 82 відсотки з них виготовляли компанії, розташовані в Сполучених Штатах». Дослідники написали у звіті, що вони «не можуть публічно ідентифікувати виробників задокументованих компонентів» до завершення всього процесу аналізу. Також у звіті не зазначено, як деталі могли опинились в Ірані.

Звіт також констатує, що іранські безпілотники були значно вдосконалені, порівняно з іншими системами, які раніше спостерігалися на Близькому Сході, які включали комерційні моделі та мали компоненти, які використовують аматори. Моделі, які британські аналітики вивчали в Україні, вже включали компоненти, які покращують точність дронів Shahed-131 і Shahed-136, а також модулі супутникової навігації, які дозволяють цим двом безпілотникам працювати в бойових умовах.

Ці вдосконалення у дронах, що були виготовлені в основному у 2020-21 роках, за словами дослідників, означають, що Іран зумів обійти санкції, накладені резолюцією 2231 Ради Безпеки ООН, яка обмежує експорт іранських ракет до 2023 року.

Як повідомляли раніше представники уряду США, іранські безпілотники, які росія закупила для війни проти України, почали прибувати в росію в серпні. У вересні адміністрація Байдена оголосила про нові санкції проти іранської компанії, яка виробляє безпілотники Shahed. Британія та Європейський Союз наклали санкції на цю ж компанію в жовтні.

Як зазначає у розмові з New York Times Деміен Сплітерс, який очолював розслідування групи, контроль над постачанням компонентів ускладняється тим, що «багато чіпів, які потрапляють у військові системи, такі, як дрони, також мають широке споживче використання», і тому «немає ретельного контролю над тим, куди ці чіпи йдуть, коли вони потрапляють до дистриб’юторів, а потім до кінцевих користувачів».

Іран нещодавно визнав, що продавав росії дрони, але каже, що робив це лише до початку російського вторгнення в лютому, але висновки групи піддають сумніву це твердження.

Як повідомляло Інше ТВ, В Британії вважають, що у росіян могли закінчитись іранські дрони



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube