“Дуже поважаю російський народ, російський гуманізм”, – Папа назвав Україну мученицею, а російський народ великим


06:4507.11.2022

Папа Римський Франциск заявив, що жорстокість російських військових, з якою вони діють в Україні, не притаманна російському народові.

Про це він заявив у спілкуванні з журналістами під час повернення з Бахрейну, пише Vatican News.

Журналіст іспанського католицького журналу Vida Nueva нагадав, що під час візиту до Бахрейну Папа експромтом згадував про “понівечену Україну” і “мирні переговори”. У цьому контексті прозвучали запитання “Як ідуть ці переговори з боку Ватикану?” і “Чи говорили Ви останнім часом із Путіним або чи збираєтеся зробити це найближчим часом?”.

Святіший Отець відповів:

“По-перше, Ватикан незмінно уважний, Державний секретаріат працює і працює добре. Я знаю, – зазначив Папа, – що секретар Галлахер працює ефективно. Потім трохи історії. Наступного дня після початку війни – про яку я вважав, що вона не трапиться, це було неймовірно, – я пішов до російського посольства, щоб поговорити з послом, прекрасною людиною. Я знаю його вже шість років, відколи він приїхав, і він гуманіст. Я пам’ятаю, як він сказав мені тоді: ‘Nous sommes tombés dans la dictature de l’argent’ (‘Ми потрапили під диктатуру грошей’), говорячи про цивілізацію. Він гуманіст, людина, що бореться за рівність. Я сказав йому, що готовий поїхати в Москву і поговорити з Путіним, якщо буде потрібно. Лавров же відповів дуже ввічливо: спасибі, але зараз у цьому немає необхідності. Але відтоді ми були в цьому дуже зацікавлені. Я тричі говорив телефоном із президентом Зеленським, потім ще кілька разів із послом. Ведеться робота зі зближення і пошуку рішень. Святіший Престол також робить належне щодо ув’язнених. Робота над цим триває постійно, і Святіший Престол займався цим завжди”.

Говорячи про проповідь миру, Святіший Отець зазначив, що стосовно України він використовує слово “мучениця”:

“Мене вражає жорстокість, яка не властива російському народу, можливо, тому, що російський народ – великий народ. Це жорстокість найманців, солдатів, які йдуть на війну за пригодами. Я вважаю за краще думати про це саме так, тому що дуже поважаю російський народ, російський гуманізм. Згадайте Достоєвського, який донині надихає нас, християн, мислити по-християнськи. Я дуже люблю російський народ, і я також дуже люблю народ український. Коли мені було одинадцять років, поруч жив священик, який звершував службу українською мовою, і в нього не було вівтарників: він навчив мене прислуговувати за Месою українською мовою. Українські піснеспіви я знаю їхньою мовою, бо вивчив їх у дитинстві; саме тому я сильно прив’язаний до української літургії. Я перебуваю серед двох народів, які люблю. Але не тільки я: у Святішого Престолу було багато конфіденційних зустрічей, багато ініціатив із позитивними результатами. Не можна заперечувати, що спочатку війна, можливо, робить нас хоробрими, але з часом вона стомлює, завдає болю, і ми бачимо заподіяне нею зло. Це стосується найбільш людяної, потаємної частини”.

Єпископ Риму нагадав, що за одне століття спалахнули три світові війни: “Коли імперії, з одного чи іншого боку, слабшають, їм потрібно влаштовувати війни, щоби відчути себе сильними та продати зброю”, тож найбільше лихо у світі, за словами Папи, – це збройова промисловість. Війна йде не тільки в Україні: не можна забувати про десятирічний конфлікт у Ємені, про вигнанців рохінджа, які “постійно перебувають у стані війни”, про трагічні події в М’янмі, про тринадцятирічну війну в Сирії, про трагедію Лівану. Друга світова війна принесла свої плоди – забуті могили тисяч зовсім юних воїнів, наголосив Папа Франциск і попросив журналістів бути пацифістами:

“Виступайте проти війни, боріться проти війни. Я прошу вас про це як брат”.

Нагадаємо, Макрон подарував Папі книжку, вкрадену в бібліотеці. Чому українці і поляки особливо обурені (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube