Реакція Міжнародного Комітету Червоного Хреста на скандал із збором коштів в рф: є різні Червоні Хрести


22:0124.10.2022

Як ми повідомляли, Російський Червоний хрест оголосив збір коштів для сімей мобілізованих в рф, чим порушив один з основних принципів Міжнародного руху Червоного Хреста, а саме “нейтральність”, яка застосовується щоб зберегти загальну довіру.

Міжнародний рух не може приймати будь-яку сторону у збройних конфліктах і вступати в суперечки політичного, расового, релігійного або ідеологічного характеру. Тому український омбудсмен Дмитро Лубінець вимагає виключення Російського Червоного Хреста з Міжнародного руху Червоного хреста і Червоного півмісяця та заборонити використовувати його емблему.

Вже є реакція на цю вимогу.

У МКЧХ відхрестилися від цього збору. Представник Міжнародного Комітету Червоного Хреста Олександр Власенко в коментарі “Укрінформу” пояснив, що цей збір проводить “Російський Червоний Хрест”, а не “російська делегація Міжнародного Комітету Червоного Хреста”. За його словами, це різні організації, які об’єднують тільки загальні принципи. Також він наголосив, що національні товариства Червоного Хреста абсолютно незалежні у своїй діяльності, своїй ініціативі і жодним чином не підкоряються і не звітують перед МКЧХ.

“Існує рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Це – загальна організація, яка має кілька складових. Одна з цих складових – це національні товариства Червоного Хреста, у них є свої завдання. У кожній країні є одне таке. … І є окремо Міжнародний Комітет Червоного Хреста, у нас своє завдання, ми працюємо в зоні конфлікту, наша місія – допомагати цивільному населенню, яке постраждало внаслідок збройного конфлікту або інших ситуацій насильства. Тобто, ми об’єднані тільки одним рухом”, – сказав Власенко.

Аналогічне пояснення опублікували на сторінці делегації МКЧХ в Україні. Там зауважили, що МКЧХ і будь-який Червоний Хрест/Червоний Півмісяць в світі “є різними організаціями, автономними один від одного”, а компоненти руху мають свої мандати і завдання.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube