Парламент Литви тимчасово заборонив білоруські та російські теле- та радіопрограми


20:1622.09.2022

Оскільки надзвичайний стан більше не діє на всій території Литви, у четвер Сейм терміново ухвалив поправку до закону, що передбачає тимчасову заборону російських та білоруських телевізійних та радіопрограм у країні.

Про це пише DELFI, передає Інше ТВ.

За поправку проголосували 113 депутатів, тих, які голосували проти, не було, утрималися четверо парламентаріїв. Поправка передбачає тимчасову заборону на ретрансляцію та розповсюдження радіопрограм, телепрограм або окремих програм у мережі Інтернет, створених особами, які прямо чи опосередковано керовані, контрольовані або фінансуються Росією та Білоруссю. Це положення діятиме до 16 жовтня 2024 року.

Голова Комітету Сейму з культури Вітаутас Юозапайтіс, який подав проект поправки до закону про громадську інформацію, заявив, що “сьогодні не може бути жодних сумнівів у тому, що ми маємо захистити свій інформаційний простір”.

У свою чергу представник фракції регіонів Пятрас Гражуліс зазначив, що охочі дивитися російські чи білоруські програми завжди знайдуть для цього способи. “Давайте дозволимо людям збирати всю інформацію, і люди оберуть”, – додав він.

Рішення було ухвалено в терміновому порядку, оскільки в п’ятницю минув термін дії постанови Сейму про введення надзвичайного стану на всій території країни, яка забороняла ретрансляцію програм, що поширюють дезінформацію. Тим часом новий декрет про надзвичайний стан вже не передбачав цю заборону, оскільки режим НП залишався в силі лише на кордоні з Росією та Білорусією.

За даними Мінкультури, основні медіа-канали Росії та Білорусі вже обмежені після російського вторгнення до України у лютому рішеннями литовських відомств або на підставі санкцій Євросоюзу та США.

З поправками до Закону про громадську інформацію, ухвалені Сеймом навесні, литовські відомства можуть швидше приймати рішення про припинення ретрансляції програм або блокування такого контенту в Інтернеті. Відповідальність за це несуть Комісія з радіо- та телемовлення Литви, Інспекція з журналістської етики.

Як повідомляло Інше ТВ, Литва передасть Україні 37 дронів-камікадзе



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube