“До багатьох із звільнених полонених застосовувались дуже жорстокі види тортур”, – Буданов на брифінгу (ВІДЕО)


20:3422.09.2022

В Офісі Президента пройшов брифінг щодо повернення з російського полону 215 українських захисників і захисниць. Керівник Офісі Президента Андрій Єрмак, керівник ГУР Кирило Буданов, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, т.в.о. СБУ Василь Малюк розказали про деталі операції.

За словами глави Офісу президента Андрія Єрмака, за дорученням президента Володимира Зеленського робота над обміном розпочалася у день, коли бійці вийшли з “Азовсталі”.

“І з цього дня почалася дуже непроста робота, яка включала сотні дзвінків, переговорів, консультацій, пошуків. Починалося все з того, що це здавалося нереальною місією. Особливо це стосувалося наших видатних командирів “Азова”, – зазначив він.

Також Єрмак відзначив участь турецької сторони.

“Ми з офісом президента Ердогана постійно спілкувалися, вони відіграли важливу роль, остаточна частина обміну пройшла безпосередньо в Анкарі. А взагалі все відбувалося у чотирьох країнах. З самого ранку ми координували, в Ер-Ріяді ми змогли забрати 10 захисників, які представляли наших партнерів. Для нас це було дуже важливо, і це продемонструвало, що Україна навіть під час цієї жахливої ​​війни з великою повагою ставиться до партнерів, громадяни яких приїхали захищати нашу країну”, – наголосив він.

Крім столиці Саудівської Аравії, обмін проходив в Анкарі та Чернігівській області. Один з етапів був у Польщі.

За словами Єрмака, вчора був напружений день, переносилися терміни обміну полоненими, затримка становила 7-8 годин. На цьому робота не зупиняється, оскільки на сьогоднішній день у російському полоні залишаються ще багато українців.

Глава ГУР Кирил Буданов розповів про те, що до наших полонених застосовувались тортури. “Всі знаходяться в різному стані. Є особи, до яких застосовувались дуже жорстокі тортури, і нажаль відсоток таких серед тих, кого ми повернули, є досить великим. Абсолютно різний стан у них. Разом з тим, не можна сказати, що до якоїсь певної категорії людей…що людей ділили за певними категоріями. Це залежало від місць їх перебування. На жаль, їх тримали не так, як планувалося з початку в одному місці в Оленівці. А може і на щастя, дивлячись на те, що я побачив вчора. Ще раз підкреслюю: до багатьох із них застосовувались дуже жорстокі види тортур”.

У голови ГУР Міноборони Кирила Буданова також запитали, як росіяни почали просити про обмін Вкітора Медведчука і де він зараз.

“Я не можу прямо відповісти на ваше запитання з однієї простої причини. Якщо я на даному етапі розкрию всі подробиці, всі комунікаційні лінії та особи людей, з якими працюємо ми і які працюють на нас, наступні операції у нас можуть не вийти. Тому поставтеся до цього процесу з розумінням. В інтересах того, щоб процеси тривали, я прошу відтермінувати відповідь на ваші питання. Коли всіх повернемо, розкрию всі подробиці, але не зараз”, – відповів Буданов.

Буданов додав, що Медведчук на цьому етапі найбільше потрібен ФСБ.

“Бо через нього безпосередньо йшло фінансування агентурних мереж, чиновників і так далі. Це засіб впливу та відмивання грошей. Це головна причина, чому росіяни так про нього просили”, – заявив голова військової розвідки.

“Я додам тільки те, що це дуже потужний для них носій інформації”, – додав Андрій Єрмак.

Звільнені через деякий час з’являться у громадському просторі. На сьогоднішній день вони знаходяться в комфортабельному будинку. Щодо термінів, то вони залишатимуться там певний проміжок часу. Президент Реджеп Таїп Ердоган особисто дав гарантії того, що вони будуть у безпеці.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube