США скасували 45-річне ембарго на постачання озброєнь Кіпру


07:0419.09.2022

Республіка Кіпр вперше з 1987 року зможе без обмежень отримувати зброю із США.

Про це рішення Вашингтона повідомив Держдепартамент США. Президент Республіки Кіпр Нікос Анастасіадес назвав скасування збройового ембарго історичною віхою.

Про це пише DELFI, передає Інше ТВ.

“З великим задоволенням я вітаю оголошення Держдепартаменту США про повне скасування ембарго на постачання озброєнь Кіпру. Це історична віха, що свідчить про стратегічне партнерство, що посилюється, між двома країнами, у тому числі в сфері безпеки”, – написав Анастасіадес у мікроблозі Twitter вранці 17 вересня.

Водночас, керівництво північної частини Кіпру, окупованої Туреччиною, попередило про загрозу ескалації напруженості в регіоні.

США ввели ембарго на постачання зброї Кіпру в 1987 році, щоб змусити сторони конфлікту на самому Кіпрі, а також їхні країни-гаранти Греції та Туреччини до дипломатичного рішення.

Острів Кіпр після грецького путчу та турецького вторгнення у 1974 році розділений на грецьку південну частину та окуповану турецькими силами північну частину. Через поділ міжнародно визнана Республіка Кіпр, яка вступила до ЄС у 2004 році, контролює лише південну частину острова. Так звану “Турецьку республіку Північного Кіпру” визнає лише Туреччина.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив американському Конгресу, що умови для скасування ембарго зброї проти Республіки Кіпр тепер виконані. Вашингтон щорічно проводитиме оцінку поточної ситуації на Кіпрі. МЗС Туреччини з обуренням відреагувало на рішення США, попередивши, що воно може призвести до гонки озброєнь на Кіпрі та загрози миру та стабільності у східному Середземномор’ї.

Як повідомляло Інше ТВ, Верховна Рада закликала Євросоюз ввести «візове ембарго» для росіян та затвердити 8-й пакет санкцій



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube