Генсек ООН Ґутерреш лобіює експорт російського аміаку через українські порти


21:1015.09.2022

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерреш вважає, що експорт російського аміаку через аміакопровід з Тольятті (РФ) до Одеси сприятиме збереженню “зернової угоди”, яку РФ погрожує розірвати.

Про це він заявив в інтервʼю турецькому державному агентству Anadolu Agency.

“Чорноморська зернова ініціатива стала можливою завдяки посередництву Секретаріату ООН і Туреччини, і зараз президент Ердогана та я особисто сприяємо тому, аби забезпечити її продовження, щоб вона тривала і надалі”, – заявив Ґутерреш. “Зараз ми обговорюємо можливості експорту російського аміаку тими ж шляхами [через українські порти], трубопроводом, який перетинає Україну”. 

За його словами, перша проблема, яка “потребує вирішення”, це вихід російського продовольства та добрив на міжнародні ринки. Для цього є низка перешкод, але ООН разом із ЄС та США повторюють, що санкції не стосуються російського продовольства та добрив. 

“І нам дуже потрібні російські добрива в момент, коли ми спостерігаємо кризу ринку добрив”, – додав генсек ООН. “В багатьох частинах світу люди не сіють і не садять всю землю, яка у них є, через брак добрив”.

Відтак він підтвердив, що ООН бере участь у перемовинах, спрямованих на експорт російського аміаку через Україну. Ґутерреш переконаний, що це створить умови для продовження програми, “особливо якщо ця програма буде розроблена таким чином, що принесе користь обом країнам”. 

В Україні є єдиний аміакопровід “Тольятті-Одеса”, кінцевою точкою якого є Одеський припортовий завод. Через нього до 24 лютого здійснювався експорт аміаку виробництва російських ПАТ “Тольяттіазот” (належить російському олігарху Дмітрію Мазепіну)  та АТ “Міндобрива” (належить російському олігарху Аркадію Ротенбергу).

Поставки “трубою” припинилися 24 лютого із початком повномасштабної війни РФ проти України. 



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube