Токаєв пропонує встановити термін президентських повноважень на 7 років без права переобрання і провести позачергові вибори вже восени


14:0601.09.2022

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв виступив з пропозицією провести ряд реформ, у тому числі позачергові президентські та парламентські вибори в країні. Про це він заявив під час виступу із посланням народу Казахстану на спільному засіданні обох палат парламенту.

У Казахстані чергові вибори президента мають відбутися у 2024 році, а парламентські у 2025 році Позачергові ж вибори голови держави Токаєв пропонує провести восени цього року.

“Пропоную восени поточного року провести позачергові президентські вибори. Для успішної реалізації комплексних реформ на шляху до створення справедливого Казахстану необхідний новий довірчий мандат народу”, – зазначив Токаєв.

Він готовий піти на дострокові президентські вибори, незважаючи на скорочення власного терміну повноважень.

Крім того Касим-Жомарт Токаєв запропонував встановити термін президентських повноважень на сім років без права переобрання.

“З одного боку, сім років – це достатній період для реалізації будь-якої амбітної програми. З іншого боку, обмеження президентського мандату одним терміном забезпечить максимальну націленість глави держави на вирішення стратегічних завдань загальнонаціонального розвитку”, – наголосив він.

Із заяви випливає, що Токаєв, який очолює Казахстан із 2019 року, має намір брати участь у цих дострокових виборах.

Переобрати також запропоновано і парламент Казахстану. Вибори можуть відбутися вже у першій половині 2023 року.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube