До місії МАГАТЕ, яка відвідає Запорізьку АЕС наступного тижня, увійшли представники країн, які стояли осторонь війни в Україні або тримали відкритими канали комунікації з кремлем, – ЗМІ


08:3128.08.2022

Наступного тижня Запорізьку атомну електростанцію має відвідати група експертів МАГАТЕ на чолі з керівником ядерного агентства ООН Рафаелем Маріано Гроссі.

Про це повідомляє газета New York Times, пише «Голос Америки».

За інформацією газети, до групи, крім Гроссі, який є аргентинцем, входять ще 13 інших експертів. До складу місії входять експерти з дружніх до України Польщі та Литви, а також з Сербії та Китаю, які прагнуть підтримувати дружні стосунки з Москвою, пише NYT.

Решта членів походять з Албанії, Франції, Італії, Йорданії, Мексики та Північної Македонії, тобто країн, які, за словами газети, здебільшого стояли осторонь війни в Україні або тримали відкритими канали комунікації з Кремлем.

«Ні Сполучені Штати, ні Велика Британія, ні країни, які Росія презирливо вважає несправедливо упередженими через їхню сильну підтримку України, не представлені», – пишуть у суботу, 27 серпня кореспонденти NYT, які ознайомилися зі списком МАГАТЕ.

Саме Агентство з ядерної енергетики відмовилося коментувати заплановану місію. Речник підтвердив газеті лише, що агентство «веде активні консультації щодо місії», яка має невдовзі поїхати на станцію.

Тим часом Росія та Україна в суботу знову звинувачували одна одну в обстрілі станції.

Національна атомна енергогенеруюча компанія України «Енергоатом» повідомила, що Росія обстрілювала станцію ввечері в п’ятницю та вранці в суботу. «Енергоатом» звинуватив російські війська у посиленні тиску на персонал АЕС перед можливим приїздом МАГАТЕ, «щоб не допустити розголошення доказів злочинів окупантів на станції та використання його як військової бази».

Відразу після заяви «Енергоатому», Міноборони Росії оприлюднило власну заяву про те, що Україна обстріляла станцію за минулу добу.

І російська, і українська сторони заявляють, що рівень радіації залишається в межах норми.

У четвер станція тимчасово втратила зовнішнє електропостачання після того, як в результаті обстрілів був пошкоджений важливий високовольтний провід, що змусило його покладатися на резервне живлення на місці. А також станція на кілька годин призупинила постачання електроенергії.

Як повідомляло Інше ТВ, «Росія поставила Україну та всіх європейців за крок від радіаційної катастрофи» – звернення Зеленського (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube