Сьогодні відбудеться саміт «Кримської платформи». Через війну – онлайн


09:2823.08.2022

Черговий саміт Кримської платформи відбудеться сьогодні, 23 серпня. Захід об’єднає понад 60 учасників із різних країн, але в умовах війни в Україні вони зберуться онлайн.

Про це пише РБК-Україна.

Україна організувала переговори Кримської платформи 23 серпня – рівно через рік після установчого саміту у Києві. Проте на тлі російської агресії захід пройде у дистанційному режимі.

Трансляція саміту буде доступна на YouTube-каналі Кримської платформи.

Перша заступнця глави МЗС України Еміне Джапарова повідомила, що під час саміту планують обговорити:

роль тимчасово окупованого Криму не лише у війні РФ проти України, а й у підриві безпеки в Азово-Чорноморському регіоні та у провокуванні Росією глобальної продовольчої кризи;

подальшу спільну реакцію на грубі порушення росіянами прав людини на півострові, які після 24 лютого лише посилились;

посилення політики невизнання для нівелювання всіх спроб РФ легітимізувати спробу анексії півострова.

На тлі повномасштабного російського вторгнення завдання Кримської платформи стали ще більш актуальними. Як заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, своїми діями Росія демонструє, наскільки гострим є питання деокупації Криму.

Цього року географія саміту значно розширилася за рахунок країн Африки, Азії, Латинської Америки, а рівень представників підвищився. За словами Дмитра Кулеби, Кримська платформа стає глобальною.

Другий саміт збере учасників із 60 країн та міжнародних організацій. Близько 40 держав будуть представлені на рівні президентів та прем’єр-міністрів.

Свій виступ на саміті підтвердив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Також повідомлялося, що до переговорів приєднаються лідери G7: канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр Канади Джастін Трюдо та голова уряду Японії Фуміо Кісіда.

Зазначимо, що Кримська платформа 2021 зібрала 46 делегацій, з них 15 були представлені на найвищому рівні і ще 3 – на рівні керівників міжнародних організацій.

Як повідомляло Інше ТВ, Генсек НАТО долучиться до саміту «Кримської платформи»



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube