«президент путін загалом програв інформаційну війну в Україні та на Заході. Але не всюди у світі» – керівник британської розвідки


12:4419.08.2022

Керівник британської розвідки Джеремі Флеммінг вважає, що за ці пів року війни росія не змогла отримати переваги над Україною у кіберпросторі та програє інформаційну війну, але й застерігає, що поки – не всюди у світі.

Як пише “Європейська правда”, про це йдеться у його колонці для The Economist.

Флеммінг зазначає, що від початку і Росія, і Україна добре розуміли, що одним з важливих вимірів війни, крім безпосередньо поля бою, є інформаційний – боротьба за вплив і свої наративи. “Настільки ж, наскільки це варварська й руйнівна війна, це так само дуже сучасна цифрова та кібер-війна”, – пише він. 

За його словами, з початковими планами атак росії у цифровому та інформаційному просторі від самого початку почалися невдачі. “Атакувальні кіберзасоби, які вони застосували, були безвідповідальними та невибірковами. Інформаційні операції виявилися незграбними і перебивалися публікацією інформації розвідок. А спроби російських військових зруйнувати цифрову інфраструктуру України та сіяти розбрат через цифрові засоби наткнулися на стійкий, професійний та ефективний захист українських кіберфахівців”, – зазначає Флеммінг.

Він дуже високо оцінює кіберспротив України і пише, що можливо це була “найефективніша захисна кібердіяльність в історії”.

“Працюючи під постійним тиском, протидіючи дуже сильному противнику, команда фахівців галузі, фахівців розвідки, служб безпеки та іноді звичайних громадян працювали пліч-о-пліч, щоб попереджати, реагувати й виправляти наслідки. Ця оборона виявилась сильнішою, ніж чекали в РФ. Іронічно, але їхня військова діяльність посприяла їхнім же невдачам у кіберпросторі – російські атаки виводили з ладу мережі, які хотіли інфікувати. Вони підштовхнули українців до використання альтернативних і більш безпечних способів комунікації, і це покращило їхню стійкість”, – пише Джеремі Флеммінг.

Частину колонки він присвячує тому, як союзники, серед яких і Британія, зробили свій внесок у те, щоб зірвати плани росії, та які висновки зробили для себе зі спостережень за пів року війни. 

“Станом на зараз президент путін загалом програв інформаційну війну в Україні та на Заході. Але хоча це причина для радощів, не варто недооцінювати вплив російської дезінформації в інших країнах світу”, – пише він, зауважуючи, що серед них у тому числі – держави з найчисельнішим у світі населенням.  

“Це ще один фронт війни в Україні і його наслідки будуть відчутними стільки, скільки триває війна. Ми маємо протидіяти організованим державним кампаніям дезінформації і подбати, що вони не зможуть приглушити міжнародне обурення діями РФ”, – наголошує Джеремі Флеммінг. 

Як повідомляло Інше ТВ, The New York Times – про “фундаментальну інтригу у російській політиці”



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube