Путін може запропонувати Україні мирні переговори у листопаді


12:3712.08.2022

Президент росії володимир путін може запропонувати Україні в листопаді мирні переговори. Це буде можливо, якщо російські війська не зможуть змінити перебіг битви за Херсон.

Про це у колонці для НВ написав британський економіст, експерт із питань України Тімоті Еш.

Експерт вважає, що оскільки російський військовий потенціал виснажується, і якщо путін хоче зберегти в майбутньому якийсь військовий паритет з НАТО, йому рано чи пізно доведеться домовлятися.

«Найімовірнішим є те, що битва за Херсон закінчиться протягом наступних кількох місяців, а потім, після першої спроби восени нагнути Європу з енергетичного питання, путін запропонує якийсь мир — приблизно — у листопаді — потенційну мирну пропозицію. М’яч буде на боці України — чи погодитись знову на поганий мир (як це було з Мінськом-1 чи Мінськом-2) — чи продовжувати боротьбу. У мене таке відчуття, що цього разу навколо України набагато більше єдності та рішучості боротися, доки не буде повернуто набагато більше території — південь, Запоріжжя та порти на Херсонщині — ключові. Це те, що може забезпечити Україні зміцнення миру», – написав Еш.

Він нагадав, що Україна підписувала Мінськ-1 та Мінськ-2 після поразок в Іловайську та Дебальцевому – тоді це дало путіну вагу на переговорах.

«Цього разу все буде інакше, якщо путін не зможе знову змінити перебіг битви за Херсон. Я думаю, що цього разу військова міць двох країн дуже відрізняється. Загальна військова динаміка — на боці України за підтримки НАТО та переваги у живій силі. Питання тут у тому, чи деякі члени НАТО погрожуватимуть відмовитися від цієї підтримки, якщо Україна не прийме мирної угоди, запропонованої путіним. НАТО цілком може розділитися з цього питання — американці з британцями разом із країнами Східної Європи підтримають Україну у проведенні жорсткої лінії, тоді як французи та німці педалюватимуть мирну угоду знову», – вважає Еш.

Захід, у свою чергу, перед мирними переговорами має зробити все, щоб чинити тиск на росію: негайно збільшити військову та фінансову підтримку України, продовжувати вводити санкції (і зокрема закрити в’їзд для громадян рф) та зберігати єдність у питанні України.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вважає, що переговори України з росією на сьогоднішній день недоречні. На даний момент, коли росія пропонує провести переговори, насправді вона хоче взяти оперативну паузу, щоб внести корективи у військову стратегію та накопичити додаткове озброєння.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube