Потрібно негайно протидіяти російським планам провести псевдореферендуми на окупованих територіях — ОПОРА


18:4810.08.2022

Результати псевдореферендумів, які росія готується провести на загарбаних українських територіях, будуть юридично нікчемними, однак істотно вплинуть на ситуацію в Україні та поза нею.

Фіктивне голосування дозволить росії заявити про завершення незаконної анексії українських територій і вимагати від світу визнати її чи бодай змиритися з нею, зокрема через ядерний шантаж.

Світ повинен невідкладно протидіяти планам кремля, збільшивши військову допомогу Україні, визнавши росію країною-спонсором тероризму та істотно посиливши санкції. Підстав вважати, що одного дня москва сама вирішить припинити війну, яку вона ж і розв’язала, немає.

Про це йдеться в заяві Громадянської мережі ОПОРА, передає Інше ТВ.

Офіційні особи в росії заявляють про початок підготовки псевдореферендумів на тимчасово окупованих українських територіях. Дату їх проведення ще не оголошують, але натякають, що в Запорізькій та Херсонській областях вони відбудуться 11 вересня 2022 року. У Донецькій та Луганській областях росіяни сподіваються провести фіктивні референдуми, якщо загарбають обидва регіони повністю.

Перш ніж проводити фальшиві референдуми, росіяни намагаються максимально взяти під контроль життя людей на тимчасово окупованих українських територіях. Це відбувається за рахунок інформаційної блокади та поширення пропаганди, розриву економічних зв’язків із рештою України, примусової паспортизації мешканців та створення системи силових органів. 

Значною мірою ґрунт для нинішніх протиправних дій росія почала готувати ще тоді, коли провела псевдореферендуми в окупованих Криму й частинах Донецької та Луганської областей. Однак якщо 2014 року росія спершу приховувала агресію, імітуючи «народні ініціативи», то зараз вона діє відкрито. російська федерація знову, як і в 2014-му, планує поставити світ перед фактом протиправної анексії та сподівається не отримати відповіді на порушення норм міжнародного права. Чи виправдають міжнародні організації та цивілізований світ очікування росії?

Якщо після псевдореферендумів українські території примусово приєднають до росії, це дозволить кремлю шантажувати Україну, що «нові регіони» не можна атакувати. Ймовірно, російське керівництво стверджуватиме, що зможе застосувати ядерну зброю для захисту всіх своїх територій, зокрема й незаконно загарбаних, якщо українці намагатимуться їх звільнити. Через ядерний шантаж москва тиснутиме на західні держави, аби ті пішли на діалог, де-факто визнали приєднання українських територій до рф і зменшили підтримку України.

владімір путін не лише прагне повністю знищити Україну, а й має власне уявлення про відновлення Російської імперії. Оскільки росія межує з багатьма державами Європи (і до того ж фактично контролює Білорусь), успішне проведення псевдореферендумів і відсутність ефективної реакції на них із боку інших держав лише посилить російські загарбницькі амбіції й унеможливить дипломатичні та політичні важелі впливу на кремль. Особливо вразливими стануть країни, до яких москва має потенційні територіальні й так звані безпекові претензії (наприклад, Молдова, Казахстан, країни Балтії тощо). 

Держави-партнери мають посилити військову допомогу Україні та сильніше тиснути на росію санкціями, аби Україна змогла звільнити окуповані території.

росія повинна бути визнана державою-спонсором тероризму. Для цього, відповідно до законодавства США, державний секретар повинен визначити, що уряд росії неодноразово підтримував акти міжнародного тероризму. Поки що лише Куба, Північна Корея, Іран і Сирія визнані державами-спонсорами тероризму. Після присвоєнню цього статусу до держави автоматично застосовують потужні санкції (обмежують зовнішню допомогу США; запроваджують заборону на експорт і продаж оборонної продукції; контролюють експорт товарів подвійного використання тощо), а також накладають санкції на країни, які продовжують вести з державою-спонсором тероризму бізнес. 

Крім того, необхідно оперативно оновлювати списки персональних санкцій, застосовуючи їх проти російських чиновників, залучених до протиправної інтеграції українських територій до росії та підготовки псевдореферендумуів.

росію слід виключити з міжнародних організацій. Зокрема, потрібно розглянути позбавлення росії членства в Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), оскільки прагнення кремля зруйнувати систему міжнародного права не відповідає мандату і місії організації. Також на практичний рівень має вийти дискусія про можливе позбавлення росії членства в Раді Безпеки Організації об’єднаних націй.

Крім того, міжнародним організаціям та державам-партнерам не потрібно намагатися відновити переговори з росією, поки вона продовжує загарбувати українські території. Політика односторонніх поступок тільки погіршить ситуацію та призведе до розростання конфлікту і розширення географії протистояння. 

Країни-партнери мають посилити військову допомогу Україні. Щоб отримати стратегічну перевагу на полі бою та почати звільнення окупованих територій, українській армії терміново потрібне важке озброєння в належній кількості та якості. Насамперед необхідні реактивні системи залпового вогню та далекобійні артилерійські системи за стандартами НАТО і боєприпаси для них, системи протиповітряної та протиракетної оборони, бронетехніка, безпілотні літальні апарати.

Україні слід системно інформувати інші держави та міжнародні організації про конкретні кроки росії для підготовки та проведення псевдореферендумів. Водночас Україна має запропонувати перелік нових міжнародних санкцій проти росії, викликаних її підготовкою до фальшивих референдумів.

Злочини колабораціонізму, пов’язані з підготовкою псевдореферендумів, слід документувати та розслідувати, однак важливо утриматися від переслідування цивільних, якщо вони взаємодіяли з окупантами вимушено, аби вижити. 

Громадянам України на окупованих територіях слід намагатися уникати будь-яких форм участі у підготовці та проведенні фіктивних референдумів. Громадянська мережа ОПОРА в окремому матеріалі сформувала чіткі рекомендації для мешканців окупованих територій щодо поведінки під час фальшивого референдуму. 

Потенційним організаторам псевдореферендуму варто пам’ятати, що за українським законодавством за організацію фіктивних референдумів можна потрапити за ґрати на термін від 5 до 12 років, втратити посаду та, ймовірно, майно. Також на тих, хто готуватиме і проводитиме фейкові голосування, можуть чекати міжнародні санкції.

Псевдореферендуми, які росія готується провести на окупованих українських територіях, суперечать міжнародному праву і Конституції України. Їхні результати будуть юридично нікчемними, але без чіткої та потужної реакції світової спільноти дозволять росії масштабувати свої безчинства. Це створить нові загрози для України, Європи та решти світу. Немає підстав вважати, що одного дня росія сама вирішить припинити війну, яку вона розв’язала в Україні: її потрібно зупинити.

Як повідомляло Інше ТВ, На Луганщині окупанти змушують людей за їжу йти на “референдум”, – Гайдай



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube