Путін психопат – холоднокровний і беземоційний, але не божевільний, – професор психіатрії


22:0228.07.2022

З початку російського вторгнення в Україну весь світ гадав: чи часом не збожеволів розпалювач війн Владімір Путін? Що приховує лідер Кремля?

Професор психіатрії Джеймс Феллон довгий час вивчав психопатів у політиці. І в інтерв’ю для німецького журналу Focus він поставив Путіну чіткий діагноз. Після багатьох років спостережень за російським автократом, доктор Феллон з Каліфорнійського університету абсолютно переконаний: Путін психопат.

«Віддалено я досліджував цілу низку диктаторів, а особливо Владіміра Путіна, впродовж багатьох років. На додачу я проводив бесіди з десятком людей, які дуже давно і добре його знають особисто. Хрестоматійне визначення психопата повністю підходить Путіну», – сказав доктор Феллон, додавши, що цей термін він не використовує легковажно.

«Сьогодні словом «психопат» бездумно розкидаються на кожному кроці. Термін став зручним для опису людей, які вам просто не подобаються або які поводяться огидно», – зауважив американський психіатр.

Однак, існує велика відміність між людьми, які грубо і жорстоко поводяться, викликаючи відразу в інших, і справжніми психопатами. До перших можна віднести експрезидента США Дональда Трампа. Але його поведінка ще не робить його психопатом.

Доктор Феллон визнає, що не може поставити абсолютно точний медичний діагноз без детального обстеження включно з томографією мозку. Однак, він зауважує, що у випадку Путіна спостерігаються дуже чіткі закономірності. Головна з них – це повна відсутність поняття моралі у російського автократа.

«Путін, будучи психопатом, абсолютно впевнений, що він поводиться добре і правильно. Маленький приклад: попри те, що він виріс у суспільстві, яке фундаментально засуджує вбивство, Путін не має жодних сумнівів, що він вчиняє правильно, коли вдається до вбивств. Він вірить, що завжди поводиться добре. У випадку, соціопатів, наприклад, ситуація зовсім інша. Вони добре знають, що поводяться аморально, але нічого не можуть з собою вдіяти», – сказав доктор Феллон.

Психіатр провів і інші паралелі зі свого досвіду роботи з пацієнтами, які страждають від психопатії.

«Абсолютно кожен психопат, якого я досліджував, мав жахливе дитинство. З кожним з моїх пацієнтів жорстоко поводилися і у них були проблеми з батьками. Навіть у найбільш уразливому віці від народження до трьох років. І це Путіна теж стосується», – пояснив доктор Феллон.

За його словами, з російським автократом погано поводились, коли він був зовсім маленьким, а у старшому віці його сильно цькували.

«Я багато спілкувався з двома відомими біогравами Путіна і, звісно, читав його автобіографію. Автори розходяться у деяких дрібних деталях. Але всі пишуть однакового про те, що в дитинстві він дуже страждав. Його випадок досить класичний: мати покинула його. Він жив з бабусею і дідусем. Він ніколи не знав батька», – розповів американський лікар, додавши, що вітчим бив майбутнього російського автократа.

«Дехто також говорить про сексуальне насильство. І оскільки Путін був надзвичайно малим і худим, інші діти найгіршим чином цькували його», – додав він.

Доктор Феллон пояснив, що такий психологічний стрес у ранньому дитинстві може призвести до неврологічних змін в мозку, які можна чітко зафіксувати за допомогою МРТ. Травма незворотно призводить до втрати чутливості. Особистість змінюється назавжди. Як і всі психопати, Путін холоднокровний, керується строгим розрахунком і беземоційний, але він не «божевільний». Попри те, що у самого Путіна немає відчуттів, він здатен дуже добре розрізняти їх у інших. І деякі речі його «дратують».

Через це, за словами доктора Феллона, те, що психопат сприймає за слабкість, його дуже збуджує. Саме тому Захід не повинен йти на поступки Путіну. Тому що це ще більше спровокує російського автократа. Тому що психопати ніколи не ставляться до опонента з розумінням і не відступають.

«Вони також не відчувають страху. На відміну від «нормальних» людей, вони не бояться, що їх спіймають. Вони здатні витримати надзвичайно великий стрес, скільки б їх не заганяли в куток. Психопати дуже стійкі», – сказав доктор Феллон.

Однак, навіть психопати рано чи пізно вичерпують свою стійкість. На думку психіатра, психічна стійкість Путіна теж поволі розхитується. Багато речей вказують на те, що він більше не почувається в безпеці. Американський лікар також переконаний, що психічний стан Путіна приведе його до падіння.

«Зрештою, кілька його ж генералів ліквідують його. Звісно, це лише моя особиста думка. Але я думаю, вони усвідомлять, що він дуже далекий від будь-якої моралі. І тоді вони покінчать з ним», – вважає доктор Феллон.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube