“Ми не є змішаною расою і не хочемо такою бути”. В Європі гучний скандал через расистські заяви Орбана


08:2225.07.2022

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан втрапив у скандал через націоналістичні заяви. Він виступив проти змішання європейських і неєвропейських рас.

Про це повідомляє The Guardian

Слова угорського політика викликали масове обурення опозиційних партій та низки європейських політиків.

“Ми [угорці] не є змішаною расою… і ми не хочемо ставати змішаною расою”, – сказав Орбан у суботу. Він додав, що країни, де поєднуються європейці та неєвропейці, «вже не нації». Орбан робив подібні заяви протягом багатьох років, але ці коментарі були сформульовані у різкій ультраправій манері.

Каталін Чех, член Європарламенту від опозиційної партії «Імпульс», заявила, що вражена промовою прем’єр-міністра. «Його заяви нагадують про час, який, я думаю, ми всі хотіли б забути. Вони справді показують справжнє лице режиму», — сказала вона. У Твіттері Чех звернувся до людей змішаної раси в Угорщині: «У вас може бути інший колір шкіри, ви можете бути з Європи чи інших країн, але ви один із нас, і ми пишаємося вами. Різноманітність зміцнює націю, а не послаблює її».

Румунський депутат Європарламенту Алін Мітуца також гнівно відреагував на коментарі Орбана. «Говорити про расову чи етнічну «чистоту», особливо в такому змішаному регіоні, як Центральна та Східна Європа, це небезпечна маячня. Як і містер Орбан», – написав він у Twitter.

Орбан зробив цю заяву під час показової щорічної промови у Бейлі-Тушнаді, Румунія, де він раніше висловлював основні політичні ідеї чи ідеологічні напрями. Саме там у 2014 році він уперше сказав, що хоче збудувати «неліберальну демократію» в Угорщині.

Цього року Орбан виступив з апокаліптичною промовою, в якій передбачив занепад Заходу та пророкував «десятиліття небезпек, невизначеності та війни». Він також різко розкритикував західну військову підтримку України, позиціонуючи себе головним союзником Москви у Європейському Союзі.

«Чим більше сучасної зброї НАТО надасть українцям, тим більше росіяни просуватимуть лінію фронту… Те, що ми робимо, це продовжуємо війну», — сказав Орбан під час виступу в суботу.

Угорщина є членом НАТО, але ультраправий Орбан уже давно підтримує теплі відносини з Путіним і провів п’ять годин у Москві, розмовляючи з російським лідером у лютому, незадовго до російського вторгнення. Ця промова пролунала через два дні після того, як його міністр закордонних справ несподівано приїхав до Москви для переговорів, і ставить його далеко за межі європейського консенсусу щодо війни.

Олег Ніколенко, речник міністерства закордонних справ України, назвав заяви Орбана «російською пропагандою».

Орбан виграв четвертий термін поспіль на виборах на початку цього року, а його уряд звинуватили у придушенні свободи ЗМІ та відступі від демократичних норм з того часу, як його партія Фідес прийшла до влади у 2010 році. Після кризи біженців 2015 року уряд Орбана використав ультраправу антиміграційну риторику як основну тему.

У суботу він часто натякав на теорію змови про “велику заміну”, в якій стверджується, що існує змова з метою розбавити біле населення США та європейських країн за рахунок імміграції. Він сказав, що це «ідеологічний прийом лівих інтернаціоналістів, які стверджують, що європейське населення вже є змішаною расою».



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube