У Миколаєві відкрилась виставка до 100-річчя художника Олександра Покосенка (ФОТО)


09:0018.05.2024

16 травня в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького розпочала роботу виставка «В моєму затишному місті», присвячена 100-річчю від дня народження художника, почесного громадянина Миколаєва Олександра Покосенка.

Про це повідомили в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького, передає Інше ТВ.

Експозиція складається з 16 робіт. 15 з них із родинної колекції митця. Більша частина картин належить до серії «Старий Миколаїв».

«Олександр Данилович був натхненним співцем нашого міста. Він писав і ті будівлі, які сьогодні іще збереглися, але трохи в іншому вигляді. Він писав ті будівлі, ті квартали й вулиці, які з часом зникають з обличчя Миколаєва. Однак ось його історія. Ось таке затишне, комфортне, миле обличчя постає перед нами з робіт цього надзвичайного художника», – говорить директорка Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького Інга Хоржевська.

Як патріот свого міста, Олександр Данилович дуже багато зробив для нього. Це портрети людей, які тут живуть і працюють, це живопис, навіяний морською і кораблебудівною романтикою. Серія «Старий Миколаїв» нараховує понад 150 картин. На полотнах оживають вулиці міста корабелів різних епох – 40-х, 60-х років XX і навіть XIX століть.

Власний метод художньої реконструкції давав художнику можливість відтворити на полотні у первісному вигляді яхт – клуб, будинок Аркасів, католицький собор і хоральну синагогу, не повторюючи архівних зображень, за якими він працював. Цікаво бродити по «Старому Миколаєву» разом з художником, який може розповісти про кожний дім, вулицю цілу історію.

«Він любив нашу природу, будинки, архітектуру. Атмосферу, яка у Миколаєві панує. Він його створював. Відображав на своїх полотнах. Звертався до історичної пам`яті. Й в архівах знаходив матеріали. Працював над відображенням історичної архітектури, пам`яті. В цьому історія Миколаєва, багатство його, цінність творчості Олександра Даниловича», – ділиться голова Миколаївської обласної організації Національної спілки художників України Дмитро Артим.

Колеги жартома називали й називають його патріархом миколаївських живописців. Серед чудових городян його ім’я вимовляється з особливою повагою. Олександра Даниловича близькі й друзі згадують як людину відкритої душі. Для кожного митець знаходив добре слово, намагався подарувати мить позитиву.

«Він ніколи не пропускав жодної виставки. Це була настільки людина відкрита. Життєрадісна, оптимістична. Що ми, молоді, дивувалися молодості його душі», – згадує миколаївська журналістка Тетяна Даниленко.

«Ми багато років були знайомі. Між нами були теплі, дружні й товариські стосунки. Власне завдяки цьому він подарував миколаївському зоопарку іще на сторіччя картину «Миколаївський зоопарк», його центральний вхід», – розповідає директор Миколаївського зоопарку Володимир Топчій.

Виставка працюватиме в галереї Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького протягом місяця. Приходьте і поринайте у подорож «Старим Миколаєвом».

Як повідомляло Інше ТВ, Олександра Даниловича Покосенка не стало у лютому цього року – він не дожив до свого 100-річчя три місяці.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube