Тактика «подвійних ударів»: з якою метою Росія поновила балістичні атаки по Одесі та Миколаєву


06:3521.03.2024

Чому Росія почала частіше обстрілювати Одесу балістичними ракетами? Якими є наслідки нещодавньої балістичної атаки на Миколаїв? Чому Росія не припиняє обстрілювати південні міста і як їх можна захистити?

Про все це – в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Щоденні атаки

Депутат Херсонської районної ради Євген Холодар, який зараз живе в Одесі, розповів «Новинам Приазов’я», що у кількох кварталах від його будинку влучання були вже двічі. Російська армія б’є по житлових масивах.

«Новин багато, на жаль вони дуже сумні. Це чи не найбільша трагедія цими днями відбулася в Одесі, понад 20 загиблих мирних жителів, понад п’ятдесят зазнали різних шкод здоров’ю. Ворог підступно двічі вдарив. Підступність у тому, що ракета влучила і потім вони дочекалися поки приїдуть співробітники ДСНС, швидка допомога і вдарили ще раз у те саме місце, щоб було як найбільше жертв і руйнувань. Звісно, Shahed, якщо не кожен день, то через день атакують постійно», – поділився він.

Останнім часом атаки почастішали, каже депутат. Переважно російські удари спрямовані у регіоні на Затоку, Келію, Ізмаїл. Саме туди, за його словами, прилітає дуже багато дронів та російських ракет. Потерпає від атак і саме місто Одеса.

«Три чи чотири дні – це найбільший термін, коли нічого не було (російських атак на місто – ред.) за ці два роки. Майже кожного дня щось летить. Ворог не веде війну в класичному сенсі, тобто військові воюють. Ворог веде і гібридну з усіх сторін війну, і інформаційну і бʼє саме по житлових кварталах та спорудах», – зазначив депутат.

Російські військові атакували Одесу також 6 березня, коли туди прибув президент України Володимир Зеленський з прем’єр-міністром Греції. Зеленський тоді розповів, що вони перебували в порту Одеси. За словами грецького прем’єра, посадовці не встигли піти в укриття, вибухи були досить близько, і це був «вражаючий досвід».

Знову летять «Іскандери»

Військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» з Одеси Олександр Коваленко розповів, що останнім часом почастішали удари з використанням саме балістичних ракет «Іскандер». Вони були й раніше, але зараз відновилися.

«Це був удар безпосередньо під час візиту до Одеси президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Греції. Під час їхньої зустрічі тоді був удар саме ракетою 9М723 («Іскандер-М»). І нещодавно був удар по Дачі Ковалевського (мікрорайон в Одесі), коли було використано дві ракети – ОТРК «Іскандер» з паузою між ударами, щоб було більше жертв серед цивільного населення та серед рятівників. Це було заплановано – такий подвійний удар, щоб була саме пауза, щоб зібралось більше людей, і це вказує саме на терористичний акт», – зауважив він.

Брак ППО

Одесі бракує систем ППО, які можуть протидіяти саме балістичним атакам. Зокрема таких як ЗРК Patriot і SAMP/T і російська армія це бачить, каже експерт.

«Ще у 2023 році, коли розпочався влітку «зерновий терор», коли не тільки на Одесу налітали дрони-камікадзе і обстрілювали різною номенклатурою ракет, ще тоді підіймалося питання про те, що Одесі та Одеській області, щоб не руйнувалась постійно портова інфраструктура, а «зерновий коридор» працював, потрібна відповідна ППО. А яка потрібна ППО? Та, яка може перехоплювати ракети 9М723 ОТРК «Іскандер», П-800 Onix, К-22А32. Тобто ось ці складні ракети з балістичною траєкторією та надзвуковою, гіперзвуковою швидкістю. Це якщо ми говоримо про Х-47М2 «Кинджал». Але, як бачимо, станом на сьогодні це питання так і не було вирішене», – підкреслив Коваленко.

Ракети і дрони, які атакують Одесу, запускаються переважно з Криму, розповідає він. Вже неодноразово фіксувалося те, що балістичні типи ракет, які у Росії вважають високоточними, насправді мають відхилення до 150 метрів.

«Коли ми говоримо про період «зернового ракетного терору», то так, вони (російські сили – ред.) робили акцент на тому, щоб завдавати ударів по портовій інфраструктурі. Але деякі ракети влучали у тому числі в цивільну забудову. Той самий собор (Спасо-Преображенський – ред.) було зруйновано в центрі Одеси саме російською ракетою. Вона змінила траєкторію. Це помилка самого наведення скоріш за все була. Тому що вони неточні», – підкреслює Коваленко.

За його словами, зараз в РФ виготовляють ракети часто дефективні. Він повʼязує це з відсутністю на виробництві технічного контролю.

«Вони зараз не проводять технічного контролю для своїх ракет, які виробляють. Тому багато ракет, які мають відповідні дефекти, їх відправляють в напрямку Одеси, де це дуже помітно, тому що від порту до центра міста декількасот метрів, і вже фактично можна влучити в міську інфраструктуру», – зазначив експерт.

«Терор за для перемовин»

Співголова громадської ініціативи «Права справа», військовий експерт Дмитро Снєгирьов розповів «Новинам Приазов’я», що останнім часом окупанти змінили тактику і стратегію нанесення ракетних ударів по Одесі та Миколаєву. Тепер вони частіше використовують саме балістичні ракети. Тому він також наголошує на тому, що врятувати міста можуть лише розгортання систем ППО, які протидіють таким типам ракет.

«На жаль, в української сторони досить обмежена кількість таких видів систем ППО. Але варто говорити про те, що заяви президента Франції Макрона свідчать про можливість участі французької сторони в момент ескалація ситуації з боку РФ якраз в Одеській чи то Миколаївській області. Але наразі українській стороні треба порушувати питання передачі французьких систем зенітно-ракетних комплексів, які можуть захистити місто Миколаїв від ударів російськими балістичними ракетами. Адже це основна небезпека», – зазначив він.

Російські військові навмисно обстрілюють як портову інфраструктуру Миколаєва і Одеси, так і житлові будинки, вважає експерт. За допомогою ракетних ударів вони хочуть дестабілізувати ситуацію в південному регіоні, впевнений Снєгирьов.

«Росіяни вважають, що таким чином вони змусять Україну сісти за стіл перемовин або натиснути на країни Заходу – наших стратегічних партнерів з метою перетягнути на російський так званий план врегулювання ситуації. Тому можна сказати, що мета РФ в моменті обстрілу Миколаєва – це терор проти цивільного населення, знищення портової інфраструктури й блокування діяльності Миколаївського судноремонтного заводу. Це створює відповідну напругу в цьому регіоні», – пояснив він.

На думку експерта, керівництво РФ не відмовилося від планів загарбання цих двох південних областей і створення коридору до сепаратистського регіону Молдови – Придністровʼя.

Як повідомляло Інше ТВ, Внаслідок ракетного обстрілу Миколаєва 17 березня 1 загиблий, 9 поранених, зруйновані трамвайні колії



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube