​​«Під нашим небом»: у Миколаєві відкрилась фотовиставка військовослужбовця ЗСУ Павла Саєнка (ФОТО)


10:0621.02.2024

20 лютого в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відкрилась перша , персональна фотовиставка військовослужбовця Збройних Сил України Павла Саєнка «Під нашим небом».

Про це на своїй сторінці в Фейсбук розповів завідувач сектору по роботі із соціальними медіа Центральної бібліотеки ім.М.Л. Кропивницького Павло Москалев, передає Інше ТВ.

Павло Саєнко народився у жовтні 1969 року в Ужгороді. Військова професія тата визначила життєвий вибір сина. По закінченні загальноосвітньої школи Павло Саєнко став курсантом Хмельницького військового училища. Згодом – служба в аеромобільних військах. 2005 рік – участь у миротворчій місії в Іраку, а 2014 року – в антитерористичній операції на Сході України.

Протягом 2017-2021 років автор виставки обіймав посади на державній службі – вирішував питання соціального захисту ветеранів війни. Висвітлював події життя ветеранських спільнот області, був територіальним представником Мінветеранів в нашій області.

«Це вже друга фотовиставка військовослужбовців, з якими працює наша бібліотека. Перша була Михайла Митрохіна, благодійна виставка, сьогодні – Павла Саєнка. Це дуже символічно. Адже в такий час, я впевнена, потрібно показувати наших героїв, наших сучасників, які тримають небо на своїх руках, які захищають наше небо. Аби воно було мирним небом України», – говорить керівниця Культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса» Валентина Кривцова.

З початку повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну Павло Саєнко захищає територіальну цілісність і незалежність держави у складі підрозділів територіальної оборони ЗСУ.

Павло Саєнко захоплюється фотографією іще зі шкільних років. До улюбленого заняття активно повернувся наприкінці 90-их-початку 2000 років. Особливу роль відіграла якраз участь у миротворчій місії. За пів року закордонного відрядження Павлові Саєнку вдалося відзняти понад 1500 фото та десятки годин відео матеріалів.

«Все було цікаво. Бо це інша країна. Треба було самому собі залишити згадку на пам`ять, де я був. Які там люди. Хлопців-побратимів з якими тоді проходив службу. Це все лягло у той багаж, загальний багаж, який я привіз звідти, з того закордонного відрядження», – згадує Павло Саєнко.

Сьогодні в творчому доробку автора більш як 10 тисяч знімків. Сам він себе вважає аматором. Власні світлини, які Павло публікує у соціальних мережах, підписує хештегом #balkony_amator.

Повернувшись одного вечора з роботи, він побачив зі свого балкона надзвичайно красивий захід сонця. Це надихнуло фотографа на створення цілої серії світлин. Мальовниче південнобузьке надвечір`я Павло Саєнко знімав протягом 2019 – 2022 років.

«Приходив ввечері з роботи. Так, одного разу впало в око. Гарний захід сонця. І фактично кожного вечора, це певних так хвилин тридцять релаксу, відпочинку за робочий день. А потім береш знімаєш кадрів 50. Далі з них обираєш найбільш цікаві, які вражають у пост-обробці. Потім виходить ось такий результат», – говорить автор виставки.

Цей альбом на його сторінці у фейсбуку нараховує більше ніж 700 тематичних фото. Цитатою до нього обрав рядки Ліни Костенко “Вечірнє сонце, дякую за день! Вечірнє сонце, дякую за втому!”.

Війна позбавила фотографа можливості займатися улюбленою справою. Але Павло Саєнко обіцяє після Перемоги обов`язково радувати своїми новими роботами.

Як повідомляло Інше ТВ, У Миколаєві відкрилась фотовиставка, присвячена Героям Небесної сотні (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube